A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Johnny Cash – At Folsom Prison

2014. december 11., 18:00

Johnny Cash szeretett börtönökben előadni. June Carter, Carl Perkins és a Tennessee Three segédletével 1968. január 13-án Cash két egymást követő koncertet adott a kaliforniai Folsom fegyintézetben.

Johnny Cash
At Folsom Prison

Az élő felvételekből készült lemez elsősorban az első koncertre támaszkodik és olyan számokat sorakoztat fel, melyek minden bizonnyal legalábbis elgondolkodtatták a rabokat. Elsőként a koncert helyszínéről 1955-ben íródott Folsom Prison Blues hangzott el, mely egyik meghatározó sora így szól: „Lelőttem egy férfit Renóban, csak, hogy lássam meghalni”. Az „I got stripes” a rabok csíkos ruháját méltatja és szinte kiváltságosnak nevezi azokat, akik hordhatják. A lemezen Cash a számok között folyamatosan élcelődik a börtönőrökkel, sőt kioktatja őket, amiért három szám erejéig nem jut fel hozzá a színpadra valami ital, „ami fémdobozban” található.

cash1968

Ha sört nem is, de nagy nehezen adnak Johnnynak a börtönigazgató üdvözletével egy kis vizet, amit kiköp és megjegyzi: „ez olyan ízű, mintha a csizmámon folyt volna keresztül”. A leginkább szíven ütő dal a lemezen a „25 Minutes to go”, melyben Cash egy akasztásra váró bűnöző életének utolsó 25 percét zenéli meg.

la-et-jc-johnny-cash-his-life-in-photos-201310-003

Az „At St. Quentin” albumát előzi meg az „At Folsom Prison” nagylemeze, mely nagyban hozzájárult Johnny Cash jól ismert megjelenésének véglegesítéséhez. Itt vált Johnny Cash a mélyen barázdált arcú, recsegő hangú, tökéletes megjelenésű, fekete öltönyös zenésszé, aki hangjával és humorával lenyűgözte hallgatóságát.

jcash

Johnny Cash
At Folsom Prison
Columbia Records
1968 május
Johnny Cash kézjegyével ellátott új nagylemez eredeti csomagolásban 715 USD (ebay)

Szerző: