A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Joni Mitchell kapta a rangos Gershwin-díjat

2023. január 13., 15:18

Washingtonban található az Amerikai Egyesült Államok nemzeti könyvtára, a Kongresszusi Könyvtár, ami többek között a Gershwin-díj sorsáról is dönt évről évre. Idén Joni Mitchellt találták a legmegfelelőbb dalszerzőnek arra, hogy a rangos díjat neki ítéljék oda. Mi sem szállnánk vitába a döntéssel.

A fontos díjat majd egy március 1-jei rendezvényen adják át (amit a tévé is közvetít majd), ami egyben egy a művésznő és életműve előtt tisztelgő koncert is lesz. Hogy pontosan kik lépnek színpadra, és hogy maga Joni Mitchell is köztük lesz-e, azt most még nem tudni. Az énekes-dalszerző egyébként tavaly tért vissza színpadra a Newport Folk Fesztiválon, miután 2015-ben agyi aneurizmát kapott, amiből sikeresen felépült. Pedig nem úgy festett eleinte, merthogy Joni Mitchellnek újra meg kellett tanulnia beszélni és járni, ő maga pedig azzal is támogatta a gyógyulását, hogy Joni Jams címmel privát koncerteket adott a barátainak. Most viszont már jól van, és tervezi kiadni új lemezét – a tavalyi fesztiválos koncertje anyagából áll majd össze –, illetve egy nagyobb koncertet is szerveznek neki nyárra, a Washington állambeli Gorge Amphitheatre-be.

A díj odaítélői kiemelték Joni Mitchell-lel kapcsolatban, hogy munkássága mély és kitörölhetetlen hatást gyakorolt az amerikai kultúrára, miközben nemzetközi szinten is a legnagyobbak között van a helye, de a zenéje rengeteg másik zenészt és művészt is megihletett, a dalait pedig zenerajongók tömege ismeri és dúdolja. Nem elég, hogy Joni Mitchell óriási megtiszteltetésnek tartja a díjat, de a Kongresszusi Könyvtár döntnökei is úgy nyilatkoztak, hogy számukra megtiszteltetés díjazni egy ekkora zenei zsenit.

A Gershwin-díjat 2007 óta adják át és eddig olyanok kapták meg többek között, mint Paul Simon, Stevie Wonder, Paul McCartney, Burt Bacharach, Carola King és Willie Nelson. Gratulálunk Joni Mitchellnek!

Megjelent a Memento Mori, a Depeche Mode 15. nagylemeze
márc. 24., 10:16
A színpadon kívül is világsztárok lesznek a Veszprém Blues Fesztiválon
márc. 23., 20:38