A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Jónsi: Obsidian – meglepetésalbum és kiállítás a Sigur Rós frontemberétől

2021. október 30., 21:51

A Sigur Rós reykjavíki posztrock zenekar frontembere, Jónsi (született: Jón Þór Birgisson, 1975) a 2010-es Go című első szólóalbuma után 2020-ban Shiver címmel adta ki a másodikat, melyre a skót Cocteau Twins-díva Elizabeth Fraserrel és a svéd popsztár Robynnal is felvett duetteket, majd az idén januári Mold című kislemez- és klipdala után még Diana Gordon amerikai énekesnővel is volt egy közös száma Mark Ronson júliusi Watch The Sound EP-jén. Az izlandi dalnok ma éjszaka egy New York-i galériában nyitja meg Obsidian című önálló multimédia-kiállítását, és ahhoz igazítva jelentette meg most azonos című harmadik szólóalbumát.

Az obszidián üvegszerű vulkanikus kőzet, és Jónsinak már tavaly is készült egy Obsidian című szobra (melynek központi eleme került most a lemezborítóra), de a kiállítást és az albumot az inspirálta, hogy idén tavasszal bő nyolc évszázad után kitört a Reykjavíktól 40 kilométernyire lévő Fagradalsfjall vulkán.

A Tanya Bonakdar galéria New Yorki-i épületének elsötétített földszinti termében 200 hangszóróból izlandi kórusművek ihlette himnikus Jónsi-kompozíciók szólnak a vulkáni tevékenységek hangkollázsaival párhuzamosan, míg az emeleti szobákban az installációk és szobrok a hang mellett fényjátékkal is dolgoznak, sőt a teljes tárlat területén illatanyagokkal a látogatók szaglását is bevonják – borostyántól az égő nyírfákig.

Ami a mai megnyitóhoz időzítve kiadott Obsidian meglepetésalbumot illeti, az a brit PC Music-producer A. G. Cook társaságában készített tavalyi lemez dalformáival szemben inkább ambient jellegű, de azért tempósabb darabok is akadnak rajta. A zeneszerző-énekes fő segédje ezúttal az amerikai hangmérnök Paul Corley (Yves Tumor, Oneohtrix Point Never, Ben Frost stb.) volt, aki zenei direktorként vett részt a Sigur Rós utolsó 2016-2017-es turnéján, illetve Jónsinak és élettársának, Alex Somersnek a Liminal nevű projektjében is tag.

.
Jónsi januári Mold klipdala Ingibjörg Birgisdóttir, Máni Sigfusson, Jun Tamukai, Nina Mcneely és Adam Powell videoanyagaival . . .

. . és a Shiver album Sumarið sem aldrei kom című számának videoklipje a tavalyi év végéről, Frosti Jón Runólfsson rendezésében:

.
egy tavalyi Sigur Rós-kiadvány, a 2004-ben felvett Odin’s Raven Magic című nagyzenekari mű, mely egy ősi izlandi költeményre épült:

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13