A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

José González: Visions +FRISSÍTÉS: videoklip az argentin-svéd dalnok új Local Valley albumához

2021. április 15., 14:12

Az 1978-ban argentin szülőktől Svédországban született akusztikus gitáros dalszerző-énekes José González  a Junip triójával kiadott 2013-as Junip albuma és 2015-ös Vestiges & Claws szólólemeze óta feltűnt egy amerikai Calexico együttes Falling From The Sky/Open Book videójában, a német producer DJ Koze 2018-as Music On My Teeth dalában és a Zero 7 brit downtempo kollektíva 2019-es Aurora kislemezén is, most 2021-ben pedig a spanyol nyelvű El Invento klipdala után szeptember 17-re egy Local Valley című új szólóalbumot is bejelentett egy újabb (immár az angol nyelvhez visszatérő) beharangozó számmal.

A Magyarországon visszatérő vendégnek számító – az elmúlt másfél évtizedben ötször is koncertező – göteborgi dalnok elmondása szerint az új lemez „természetes folytatása a stílusoknak, amiket az évek során egymás mellé tettem szólóban és a Junippal is. A régiekhez hasonló, rövid, dallamos és ritmikus dalokat akartam írni, a klasszikus folkos dalszerző-énekes tradíciót latin-amerikai és afrikai hatásokkal keverve. Kifelé tekintőbb a korábbi műveimnél, de nem kevésbé személyes. Épp ellenkezőleg: minden korábbinál kényelmesebbnek érzem kimondani, hogy ez az album tükrözi, hogy ki vagyok és mit gondolok most. . . Számos dal kristálytiszta, szekuláris humanista üzenettel rendelkezik: a dogmák ellen és a józan ész mellett foglal állást. Nincs politikai menetrendje, legalábbis nem a klasszikus bal-jobb spektrumban. Talán csak globalista-szekuláris kontra teokratikus-nacionalista értelemben: a hangsúly az alapot adó világnézeten van és az egzisztenciális kérdéseinken, ahogy okos majmokként próbáljuk megérteni önmagunkat és a kozmoszban elfoglalt helyünket. . . miközben egyre rohamosabb tempóban változtatjuk meg a környezetünket.”

A lemezbejelentéshez a gitáros-énekes az album Visions című második dalát is közzétette: „A szövege 2020 február elején jött, amikor egyre több tweet érkezett a lehetséges világjárványról. A dal témája nagyon időszerűnek tűnt. A háttérben a szintetizátor rétegek mellett a madarak és egyéb környezeti hangok is hallhatók a verandáról.”

FRISSÍTÉS: a dal május elején közzétett klipje Mikel Cee Karlsson rendezésében!

Visions
Trying to make sense of the now
Trying to make sense of the past
To show us how

Visions
Imagining the worlds that could be
Shaping a mosaic of fates
For all sentient beings

Visions
Cycles of growth and decay
Cascading chains of events
With no one to praise or blame

Visions
Avoidable suffering and pain
We are patiently inching our way
Toward unreachable utopias

Visions
Enslaved by the forces of nature
Elevated by mindless replicators
Challenged to steer our collective destiny

Visions
Look at the magic of reality
While accepting with all honesty
That we can’t know for sure what’s next
No we can’t know for sure what’s next
But that we’re in this together
We are here together

.
Az alábbi Bandcamp-lejátszón látható az új Local Valley album számlistája, melynek végére José feltette a Line Of Fire című 2013-as Junip-dalának új szólóverzióját, egy Honey Honey című újabb DJ Koze-kollaborációját és feldolgozásként az iráni születésű svéd multiinstrumentalista-énekesnő Laleh 2013-as En Stund På Jorden című szerzeményét (melyet Az ember, akit Ovénak hívnak című sikerfilmből is ismerhetünk).

.
a lemezre feldolgozásként felkerülő En Stund På Jorden című 2013-as Laleh-dal:

Martina Topley-Bird: Pure Heart – a 11 év után Massive Attack-segédlettel elkészült új albumról
máj. 8., 17:21
Frank Turner: The Gathering – a Muse-dobos Dom Howard és Jason Isbell közreműködésével
máj. 7., 19:31
Coldplay: Higher Power – klip a Nemzetközi Űrállomáson bemutatott új dalhoz
máj. 7., 3:59
Bobby Gillespie & Jehnny Beth: Chase It Down – újabb duettklip a Primal Scream- és Savages-vezérektől
máj. 6., 16:00