A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Julie Byrne: Not Even Happiness – a teljes album az amerikai gitáros-énekesnőtől

2017. január 20., 18:24

A Donald Trump mai beiktatása elé igazított protest produkciók (Green Day, Fiona Apple, CocoRosie, Anohni, OK Go , Gorillaz, Benjamin Clementine, Arcade Fire, Mavis Staples, Moby stb.), a ma indult sztárparádés Our First 100 Days dalsorozat vagy az épp ma megjelent Austra-féle Future Poltics album ellenében jöjjön felüdülésként egy olyan lemez, aminek semmi köze a politikai helyzethez. A dalszerző-gitáros-énekesnői pályáját 2007-ben 17 évesen autodidaktaként kezdő Julie Byrne a 2012-es kazettakiadványai és az azok teljes anyagát egybegyűjtő 2014-es Rooms With Walls & Windows albuma után most 2017-ben állt elő Not Even Happiness című szépséges pszichedelikus beütésű indie folk lemezével.

A sajátos hangolással és pengetési technikával gitározó lány álomszerű minimalista dalairól leginkább olyan hatvanas évekbeli előadók juthatnak eszünkbe, mint a cseroki indián származású gitáros-bendzsós-énekesnő Karen Dalton vagy az angol psych-folk enigma Vashti Bunyan – a köztes generációból meg Cat Power csendesebb dolgai. Julie Marie Byrne a New York állambeli Buffalóból származik, ahonnan indulva 18 éves kora vándorol városról városra, Pittsburgh, Northampton, Chicago, Seattle, New Orleans után pár éve már New York City az otthona, ahol környezettudományi tanulmányaival vagy a tavaly nyáron a Central Parkban vállalt parkfelügyelő állásával ellensúlyozza a nagyvárosi nyomást – a sok utazás és az otthontalálás adja a témáját Not Even Happiness című új albumának is, mely az előző gyűjteményes lemezénél már egy fokkal kidolgozottabb, de nem kevésbé varázsos anyag.

Az angol Basin Rock minikiadónál megjelent album Európában már múlt hét óta elérhető, de Amerikában csak január 27-én kerül piacra – és addig a Hype Machine oldalára kikerült alábbi lejátszón hallgatható:

a fúvósdíszítésű Melting Grid 2014-ben kislemezen is megjelent 2013-as verziója:

az új albumra felkerült Natural Blue élőben, még a 2014-n Green Man fesztiválon:

Julie egyetlen hivatalos klipje 2014-ből, a Prism Song című 2012-es dalához:

.
a 2014-es Rooms With Walls And Windows album anyagát adó két kazettakiadvány: a You Would Love It Here, It’s The Perfect Place For You 2012 februárjából. . .

. . . és a címnélküli kazetta 2012 novemberéből:

Szerző:
Címkék:
A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39