A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Juliette Lewis a Mastodon/Dillinger Escape Plan-szupergrupp készülő lemezén

2015. március 18., 6:05

A Mastodon egyik frontembere, a gitáros-énekes Brent Hinds és a Dillinger Escape Plan vezére, a szólógitáros Ben Weinman már 2011-ben megalakították Giraffe Tongue Orchestra nevű szupergruppjukat a Mars Volta fekete exdobosával, Thomas Pridgennel, de csak idén hallhatunk tőlük bármit is – viszont mostanra a filmsztár Juliette Lewis is az énekesnőjükké szegődött (a basszistájuk meg épp a múlt héten járt Budapesten).

Mind az atlantai sludge sztárzenekar Mastodon, mind a New Jersey-ből való matekmetálos Dillinger Escape Plan többször járt már nálunk (az utóbbinak egy magyar gyártású klipje is van Merényi Dávid rendezésében), de a prog-rock experimentalista Mars Volta sajnos 2012-es feloszlása előtt egyszer sem jutott el hozzánk (csak egy másik exdobosa, Jon Theodore, aki egy ideig szintén Giraffe Tongue Orchestra-tag volt Pridgen helyén, de 2013 elején inkább a Queens Of The Stone Age-be igazolt át, és így Pridgen visszatért). A legviccesebb azonban az, hogy a GTO negyedik zenésze, a basszusgitáros Pete Griffin épp egy hete koncertezett Budapesten – a norvég dzsessz-prog-avantgárd-metál Shining beugró turnébasszistájaként a Barba Negra Music Clubban (amúgy járt ő már nálunk a Zappa Plays Zappa projekt tagjaként is).

giraffe-juliette5

Ami Juliette Lewist illeti, hogy színésznői karrierje mellett rockcsajként is hiteles, azt már többször bizonyította nálunk is The Licks nevű régi kísérőzenekarával és szólóalbumának turnéjával is (azt a 2009-es lemezét épp Mars Volta-tagokkal – köztük Thomas Pridgennel – rögzítette), de énekelt már Prodigy-lemezen, és persze filmekben is (a Született gyilkosokban például bluest, a Strange Days – A halál napja című sci-fiben meg PJ Harvey-feldolgozásokat). Most újabb kiváló alkalmat kapott: tavaly decemberben a Dillinger Escape Plan gitárosánál stúdiózott, és Instagram-képeik mellett a GTO hashtag már akkor sejtette közreműködését, de Ben Weinman most a SiriusXM rádió Liquid Metal csatornáján adott friss interjújában már elárulta, hogy Hinds, Griffin és Pridgen társaságában nemrég végeztek az első Giraffe Tongue Orchestra-lemez hangszeres részeinek felvételével, már az énekrészek véglegesítésén dolgoznak, és „Juliette Lewis énekel épp a projektben, néhány más vendéggel”. Mikor a rádióriporter rákérdezett, hogy a színésznő-e a zenekar énekese, Ben azt felelte: „Juliette Lewis, és még mások is énekelnek, de nem akarok részletekbe menni, mert lesz még néhány érdekes meglepetés”. A szupergrupp zenei világáról azt mondta, „nem egészen úgy hangzik, mint a Mastodon, a Dillinger vagy Mars Volta, de hallod benne mindegyiket”, továbbá azt is hozzátette, hogy a lemez bizonyára még idén megjelenik Party Smasher Inc. nevű saját cégének kiadásában.

rövid zenei részletek az idei stúdiófelvételekből a Giraffe Tongue Orchestra négy zenészével:

Brent Hinds

Ben Weinman

Pete Griffin

Thomas Pridgen

a négy zenész közös képen:

Juliette Lewis a decemberi énekfelvételnél a stúdióban:

.
ráadásként itt a legfrissebb Mastodon-szám, a White Walker a tegnap megjelent Catch The Throne: Vol. 2 válogatásalbumról, melyet a Trónok harca tévésorozat ihletett:

egy teljes 2014-es Mastodon-fesztiválkoncert:

a Dillinger Escape Plan legutóbbi kiadványa, a tavalyi Happiness Is A Smile kislemez:

Juliette Lewis legutóbbi klipje 2010-ből, a Mars Volta-tagokkal felvett Terra Incognita album címadó dalához:

egy 2005-ös Juliette Lewis-interjú magyar nyelven itt olvasható!

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39