A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Junun – Shye Ben Tzur és a Radiohead-gitáros Jonny Greenwood albuma +FRISSÍTÉS: Hu – videoklip

2015. november 12., 10:42

A turnézással három éve leállt Radiohead tavaly szeptember óta dolgozik új stúdióalbumán, de a gitárfenomén Jonny Greenwoodot időközben egész eltérő zenei világokban hallhattuk: az Inherent Vice filmzenelemezén, kortárs komolyzenei koncertjein, vagy Thom Yorke és a Massive Attack-vezér 3D experimentális dokumentumfilm-zenéjének közreműködőjeként (UK Gold). Most az izraeli gitáros-énekes Shye Ben Tzurral és indiai muzsikusaival szerepel közös albumon – és az itt már megjelenés előtt meghallgatható lemez születését a filmrendező Paul Thomas Anderson is dokumentálta.

Greenwood régi rajongója Shye Ben Tzurnak, már 2014 májusában is fellépett a szakállas izraeli zeneszerzőnek és indiai együttesének londoni koncertjén vendégeként, idén tavasszal pedig már Indiában, Rádzsasztán államban, a XV. századból fennmaradt dzsodhpuri Mehrangarh erődben dolgoztak egy új közös anyagon. A felvételeknél a Radiohead állandó producere, a Thom Yorke jobbkezeként és Atoms For Peace-tagként is ismert Nigel Godrich segédkezett, PTA pedig minderről egy 54 perces dokumentumfilmet is forgatott (Paul Thomas Anderson az alábbi csoportkép legfelső sorának bal szélén látható, Nigel Godrich pedig közvetlenül előtte áll).

jonny-shye-pta

A költőként urdu, hindi és héber nyelven alkotó 40 éves dalszerző-gitáros-énekes Shye Ben Tzur fő területe a qawwali misztikus szúfi zenei világa, melyet itt a nyugat-rádzsasztáni Manganiar tradicionális zenészközösség udvari zenéjével és egy rézfúvós zenekar megszólalásával ötvöz (no meg Jonny Greenwood nyugati kortárs experimentalizmusával), és a 19 zenésszel felvett anyagot számos különleges ütős (dholak, khartal, bhapang), fafúvós (bansuri) és elektronikus hangszer színezi (Les Ondes Martenot – ez Jonny másik nagy kedvence a gitárja mellett).

A Junun (hindi nyelven: Szenvedély) címet kapó Shye Ben Tzur, Jonny Greenwood & The Rajasthan Express-album az eredetileg tervezett november 13. helyett végül november 20-án kerül piacra, de itt az alábbi NPR-lejátszón már most végighallgatható, egészen a megjelenés napjáig.

“Junun”
“Roked”
“Hu”
“Chala Vahi Des”
“Kalandar”
“Eloah”
“Julus”
“Allah Elohim”
“Ahuvi”
“Azov”
“Junun Brass
“There Are Birds In The Echo Chamber”
“Mode”

FRISSÍTÉS: a Hu című szám felvételének videója, mely nem került be Paul Thomas Anderson dokumentumfilmjébe!

.
a Junun album beharangozója a Roked című dallal:

a Junun dokumentumfilm előzetese:

Paul Thomas Anderson-interjú a dokumentumfilm október 9-én tartott világpremierje után a New York Film Festivalon:

.
Shye Ben Tzur és zenekara Jonny Greenwooddal a londoni Alchemy fesztiválon még 2014 májusában:

.
az albumborító nagyban:

jonny-shye-album

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39