A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Karmakóma az Arénában – hamarosan itt a Massive Attack!

2018. április 29., 14:46

Azt is mondhatnánk, hogy az elektronikus zene történetének egyik alapzenekara lép fel június 23-án az Papp László Budapest Arénában – de gyorsan hozzátesszük, egy jó ideje stílusok felett álló, öntörvényű legenda koncertezik ezen az estén a főváros legnagyobb koncerttermében. Kihagyhatatlan élmény.

A Massive Attack gyökerei a 80-as évek végére vezetnek vissza – egészen a bristoli Wild Bunch kollektíváig. Ebben zenélt együtt a DJ, Daddy G és Andrew Wolves, azaz Mushroom, valamint a graffitisből lett MC, Robert Del Naja, azaz 3D. Először producer-kollektívát alakítottak ezen a néven, majd 1990-ben lemezszerződést kötöttek, és ennek nyomán jelent meg a zenekar 1991-es Blue Lines című bemutatkozó lemeze.

Massive Attack: Unfinished Sympathy:

A Massive Attack zenéjében sajátosan keveredik a klasszikus dalszerzés, az elektronikus zenei kísérletezés, a hip-hop, a soul, az R&B, a reggae, és a sötét tónusú gitárzene. Ezek különböző arányai és árnyalatai jelentek, jelennek meg a zenekar öt sorlemezén, a már említett 1991-es albumot követő 1994-es Protection című lemezen, a zenekar csúcsművén, a nemrég húszéves, 1998-as Mezzanine-en, valamint a 2003-as 100th Window-n és a 2010-es Heligolanden.

Massive Attack: Teardrop:

A csapat a 90-es évek egyik legmeghatározóbb irányzata, a trip hop egyik zászlóshajója volt (együtt az ugyancsak bristoli Portisheaddel, és a Massive Attack-kollektíva tagjaként induló, később szólópályára lépő Trickyvel), ám maga és életműve is túlélte a trendet és a színteret, és önértékű entitásként képes a mai napig is működni. Ami ezt a működést illeti, a zenekar 1999, Mushroom kiválása óta hivatalosan kéttagú, ám a szerzői-kreatív munka fókuszában egyértelműen 3D, azaz Del Naja áll – akiről az a meg nem erősített pletyka is járja, hogy ő a titokzatos street art-művész, Banksy – vele azonosítják a Massive Attacket, ami 2010 óta csupán két kislemezt (rajtuk összesen négy számot) és egy négy dalt tartalmazó EP-t (Ritual Spirit) jelentett meg.

Massive Attack: The Spoils:

A zenekar közéleti-politikai kérdésekben is gyakran megszólal: több alkalommal szerveztek jótékonysági projekteket, többek közt a háborús területeken élő gyermekek javára, felszólaltak az atomenergia katonai célú felhasználása, és a környezetrombolás ellen, odaálltak az Occupy-mozgalom mellé, tiltakoztak Izrael állam palesztinokkal szembeni fellépése miatt is, 2014-es isztambuli koncertjükön pedig megemlékeztek a rendszerellenes megmozdulások áldozatairól.
A gazdag életmű ellenére a Massive Attack nem nosztalgiabuli – ahogy legutóbbi fellépéseiken, budapesti koncertjükön is egyszerre várhatunk 90-es évekbeli klasszikusokat és hallhatjuk majd legfrissebb számaikat, ráadásul ezek közül többet is az előzenekarként Budapestre is érkező Young Fathers társaságában.

Időpont: 2018. június 23. 20.00

Helyszín: Papp László Sportaréna (1143 Budapest, Stefánia út 2.)

Jegyelővétel:
online, személyesen.

Facebook:
https://www.facebook.com/events/349791595430549/
https://www.facebook.com/budapestpromoter/