A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kate Bush a globális Spotify Chart legnagyobb nyertese, köszönhetően a Stranger Things-nek

2022. május 31., 16:52

Május 27-én még senki nem gondolta volna, sőt fogadni sem mert volna arra a helyzetre, ami mára (május 31.) beállt a legnagyobb zenei streaming szolgáltatónál, a Spotify-nál: Kate Bush Running Up That Hill című dalának hallgatottsága 153%-os növekedést mutatott, ezzel pedig csúcsot állított be. Ekkora ugrást még senki sem produkált korábban.

Ha mégis lenne még olyan ember az Univerzumban, aki nem hallott a Stranger Things című Netflix-sorozatról, annak röviden elmondjuk, hogy a jelen pillanatban a negyedik évadánál járó horror-scifi széria hatalmas főhajtás Stephen King munkássága, a 80-as évek zenéi, öltözetei, tárgykultúrája, filmjei, vagyis az egész évtized előtt, ráadásul egy rendkívül szórakoztató, izgalmas és szellemes (mármint vicces) darab, ami elérte, hogy a jobbnál jobb gyerekszereplők mellett – akik időközben felnőttek – az addig egyszerű karakterszínészként is alig ismert David Harbourt is felfedezzük magunknak, nem beszélve arról, hogy a sorozatnak köszönhetően – nagyon helyesen – végre Winona Ryder visszakerült az őt megillető helyre a Nagy Filmes Térképen. Egyszóval: a Stranger Things egy megtekintésre érdemes, remek sorozat.

A Stranger Things-ben nagyon fontos szerep jut a zenének, melyek nagy része a 80-as évek dalai és slágerei, csupa jól ismert szám, pőre popdalok és underground gyöngyszemek egyaránt. Eddig minden évad kitermelte a sokszámos soundtrackjéből a maga slágereit, de a legtovább a legfrissebb, negyedik évad jutott. Ezúttal is van minden a Tarzan Boytól meg a Dead or Alive-tól kezdve Falcón és a Journey-n át egészen a Talking Headsig és a The Crampsig – meg van Kate Bushtól a Running Up That Hill. Ez a dal nemcsak, hogy többször elhangzik a sorozat egyes részeiben, de a történetnek is a szerves része lesz egy ponton. Ennél többet nem is árulunk el róla, de az biztos, hogy a nézőket nagyon megfogta az a történetszál, amelyben Kate Bush dala – kilépve a hangulatfestő háttérszerepből – aktív szereplővé válik. Olyannyira magával ragadta őket, hogy a dal a Spotify-on is nagyot ment, és csúcsot döntött, pár nap alatt 153%-kal nőtt meg a hallgatottsága, ami a streaming szolgáltató szerint a globális charton történt legynagyobb eddigi ugrás. Kate Bush legnépszerűbb száma eddig a Wuthering Heights volt, ami így lecsúszott a második helyre. De most nem az következik.

A nagyon jól sikerült negyedik évadban – amiből még érkezik két záró rész július 1-jén – az egyik drámai történetszál szimpatikus szereplője kapott egy, a karakteréhez tökéletesen illeszkedő, nagyon eltalált dalt, és részünkről, mi örülünk annak, hogy ez most így betalált, mert ez talán most kicsit jobban ráirányítja a figyelmet minden idők egyik legjobb énekes-dalszerző nagyasszonyára, Kate Bushra.