A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kedd este Nomadguru (18): Paprika Korps, Tuxedomoon

2015. április 28., 8:55

Nomadguru 18. Paprika Korps (Lengyelország), Tuxedomoon (USA)

Műsoridő: 2015. 04. 28. Kedd, 18.00

Paprika Korps

A Paprika Korps heavy reggae zenekar Lengyelországból.

https://www.youtube.com/watch?v=elIYF5jTaGc

A kilencvenes években alakult, a lemezeinek zömét mégis a kétezres évek közepén készítette. Nem kell hatalmas diszkográfiára gondolni, a Paprika Korps inkább koncertzenekar, az élő fellépések egész évben zajlanak a világ különböző pontjain: bejártak az orosz sztyeppét, a finn északi sarkkört, húzták a talpalávalót írországi klubokban, belga fesztiválokon, de legtöbbször hazájukban és Németországban léptek fel. 2010-ben megjelent Metalchem albumuk megjelenése óta a tengerentúlon is jegyzik őket.

Tuxedomoon

A Tuxedomon sokadik reinkarnációja, és a tavalyi évben megjelent 13-dik Pink Narcissus című album után úgy gondolom a Tuxedomoon zenekarnak is itt a helye a megismerésre váró zenekarok között. Bár az 1970-es évek közepén alakult alterrock kultusszenekar korai felvételei bejárták a maguk sikerpályáját, ebből magyarországra kevés jutott, leginkább azok kaptak belőle akik sokat mozogtak külföldön. A magyar nyelvterületen leginkább a művészvilág akceptálta a Tuxedomoon-t, például, a Tudosok egykori legendás frontemberének, a költő és képzőművész Bada Dadának egyik kedvence volt ez a zenekar, főként a Jinx című szerzeményük:

A Tuxedomoonra Wim Wenders figyelt fel, és meghívta őket a Berlin fölött az ég című filmjéhez. A Some Guys című dal nem a legmarkánsabb pillanata ennek a soundtrack-lemeznek, inkább Nick Cave viszi a prímet, a zenekar a filmprojekt után mégis Európába költözött. Megjelent a Holy Wars, rajta a legnagyobb sikert elérő In the Manner of Speaking c. lassú számmal.

A nyolcvanas évek közepére a csapat már a múltat összegző koncertlemezig és a dupla ritkaságokat tartalmazó válogatáslemezig is eljutott, a csúcson azonban újabb és újabb tagcserék miatt stílusa igencsak változó lett: hol elektronikus, hol dzsesszes ám mindig megmaradt az igényesség keretein belül.
A kilencvenes években már tetszhalott állapotban levő zenekart egy izraeli performansz keltette életre, ebből készült a nagyszerű, lírai, kissé darkos The Ghost Sonata lemez. A nagy 21-dik századi visszatérés azonban a Cabin in the Sky album volt 2004-ben.

Legutóbb 2014-ben jelentkeztek új sorlemezzel, a műsor végén ebbe az albumba (Pink Narcissus) is belehallgatunk.