A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kedd este Nomadguru (19) The Cat Empire, Lemongrass, Animals

2015. május 12., 8:51

Kezdés időpontja 2015. 05. 12 (kedd) 18.00

The Cat Empire

A Cat Epire a kéterzres években alakult Ausztráliában, dobokkal, perkákkal, sokszor vendég rézfúvós szekcióval az alterrock, a jazz, a reggae, a ska és a latin rock határmezsgyéjén készítik dalaikat. Számaik könnyen dúdolhatóak, néha picit felszínesek, ám a dalokban meglepő ritmusváltásokkal találkozhatunk. A Cat Empire számos világzenei, és jazz-fúziós fesztiválon lépett fel, de blues és rockeseményekre is gyakran hívják. Változatos, koncertjein hatalmas bulikat csapó zenekar Ausztrálián kívül Európában és Amerikában ismert. 2003 óta hat lemeze jelent meg, ebből a 2010-ben kiadott Cinema (talán az interneten letölthető opciók miatt) a világ szinte minden zugába eljutott. A Cat Epire legutóbbi projektje 2013-ban készült (Steal the Light) és mivel a zenekar 2-3 évente vesz fel új albumot, lassan várhatjuk az új lemezt.

Lemonngrass

Az elektronikus zenét játszó Lemongrass legújabb munkája pár hete jelent meg. A Meditation az egész albumra kiterjedő hangszeres ambientális számokban bővelkedik amelyek szoros egységet képeznek, ám ez a kissé meditációs attitűd kissé elüt az egyszemélyes, Roland Voss által vezetett, chillout, a downtepo, a triphop és a jazz határmezsgyéjén alkotó zenekar korábbi munkáitól. Voss a hetvenes években rock és funky zenekarokban dobolt, majd a nyolcvanas években áttért a szintetizátorokra. A Chillaut zene egyik úttöjének számít, 1996-ban jelent meg első albuma még magánkiadásban. Hamarosan felfigyelt rá az elektronikus zenékben utazó Mole Listening Pearls lemezkiadó, amelynek égisze alatt megjelent albumaival a Lemongrass a kétezres évek közepére már jól csengő névnek számított.

2005-ben öt nagylemezzel és tucatnyi ep-vel a háta mögött Roland a bátyjával közösen saját lemezkiadót alapított Lemongrassmusic néven. Saját számaikon kívül más tehetséges alkotókat is lemezhez segítettek, 2012-ben a kiadó elkészítette a századik lemezét, mindeközben nem Roland Voss nem hanyagolta el a saját együttesét sem, olyan csodálatos Lemongrass albumok jelentek meg, mint a 2007-es jazzes Filmotheque és a 2010-es Magyarországon is ismertté vált Fifth Dimension.

Original Animals

Amikor manapság összeáll egy régi zenekar, hogy az eredeti felállás varázsában megtörténjen a kolosszális nagy visszatérés, rendszerint lenyomnak néhány koncertet, felvesznek a stúdióban egy albumnyi középszerű dalt, majd egy-két év múlva, miután kerestek egy kis pénzt, visszamennek játszani az unokákkal, vagy nyomják tövább az old boys style-t. Az 1970-es években az ilyen újraegyesülős-pénzszerzős akciók még igencsak ritkák voltak, és amikor 1975-ben az Animals régi gárdája összeállt és elkészítette a műsorunk retró perceiben szereplő, megjegyezhetetlen című Before We Were So Rudely Interrupted albumát, akkor egy nem akármilyen korongot tett az asztalra.

Az 1960-as évek elején-közepén a Beatles, Rolling Stones uralta britt beat-rock és rhythm and blues mezőnyben megjelenik egy vidéki, vad, lármás zenekar, amelynek féktelen szinpadi showját sokan úgy kommentáljáK: Ezek állatok! A csapat, amely az első hónapokban még váltogatta a nevét, felveszi az Animals, azaz Állatok nevet, Londonba költözik és olyan slágereket készít mint a House on the Rising Sun.

Az Animals amerikában is sikeres lett, öt nagylemezt is kiadtak az USA-ban, majd 1966-ban a brit invázó egyik fő zenekarának tartópillére szétszakadt: Az orgonista Alan Price szólóprojektekbe kezdett, a basszusgitáros Chass Chandler pedig egy ifjú szinesbőrű gitárvirtuóz útját kezdte egyengetni, igazi mesterként, bár a tanítvány mind tudásban, mind sikerekben túlszárnyalta őt.

Az Animals frontembere, énekese Eric Burdon vitte tovább a zenekart New Animals néven, igaz az eredeti felállásból ekkor már csak ő maradt. Kaliforniába költöztek és apszichedélikus blues rock apostolaivá váltak egy rövid időre. A hetvenes éveket Burdon már a War nevű funky & soul bandával kezdte, az évtized közepére azonban ez a kísérlet is megfáradt, és eljött az ideje a nagy találkozásnak a régi Animals tagokkal. A Hendrix halála után lassacskán rock-üzletemberré vált Chass Chandler stúdiójában találkozott a régi nagy ötös és 1976-ra előrukkoltak a Before We Were So Rudely Interrupted albummal, amely 40 év után is frissnek, élettelinek tűnik. Jó arányérzékkel kevert fehér blues-rock szól a lemezen, a dalok egyszerűek, mégis egy szerethető nagylemezzé állt össze ez a produkció.