A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kedd este Nomadguru: Beats Antique, Bastille, Gondwanaland

2015. február 9., 14:34

Keddenként 18 órától.

Ma este először a Beats Antique elektromos trip-hop-folk ritmusai szórakoztatnak, majd jön egy feltörekvő indie pop zenekar angliából, a Bastille, végül pedig az ausztrál didjerido-fusion nagypapáját mutatjuk be, az első fehér zenészt, aki a bennszülöttek minden technikáját ellesve kialakította saját stílusát. Ez Charlie McMahon és zenekara a Gondwanaland.

Nomadguru 10

Beats Antique

A 2007-ben alakult trió vezetője, David Satori a kétezres évek közepén részt vett egy dobzenés nyugat-afrikai turnén, amelynek utolsó állomásán Lagosban egy szinpadon muzsikált a kontinens zenész-legendájával, Fela Kutival. Nem sokkal később, az USA-ba hazatérve alakította meg a Beats Antique triót, melyben mindhárom tag igazi egyéniség. A koncerteken pédául Zoe Jakes gondoskodik a táncról. Ő 10 év jazz és kortárs balett után kezdett hastáncot tanulni, színpadi showja a Beats Antique koncerteken ötvözi a keleti belly dance mozgásokat a kortárs jazz-balett elemeivel (plusz még a perkák egy részét is ő kezeli).

A zenkar harmadik tagja Tommy „Sidecar” Cappel. Szülei zenetanárok, ő négy éves korától ütősözik, és a stúdiódob-szakot is lehallgatta Chicagoban. A Beats Antique elektromos dobjai pengén zizegnek, mint az Infected Moshroom, a perkák pedig valódi keleti ütősök hangregisztereit hozzák, így néha egyszerre érezzük magunkat egy indiai piacon és egy kaliforniai acid partin.

Bastille

Dan Smith énekes-dalszerző zenekara, 2010-ben alakultak, a Laura Palmer maxi single hozta meg számukra a sikert, és a szerződést a Virgin kiadóházzal. Az Eredmény a 2013-ban megjelent bombasztikus Bad Blood. Új albumuk most készül, az egyik számba (mely filmzeneként pár hónapja megjelent) mi is belehallgatunk majd a műsor folyamán.

Charlie McMahon és a Gondwanaland

Charlie McMahon talán az első fehér, aki úgy fújt didgeridoo-t, mint az ausztrál bennszülöttek. Már egészen kis korában látta az aborigin törzsek rituális játékát, elbűvölte a fák kivájt törzséből faragott fúvósok mély, éteri dübörgése, és lassan, alaposan elsajátította a dijeridoo nevű hangszer készítésének, megszólaltatásának minden csínját-bínját. 1983-ban a szintetizátorokat kezelő Peter Carolannal megalapította a Gondwaland Projektet és elkészítette az egyik első fúziós világzei albumot didgeridoo-ra, a Terra Incognita-t, jó pár évvel Peter Gabriel Passion című nagylemeze előtt (Gabriel bupla bakelitje mérföldkőnek számít a progresszív rockzene, és a világzene összefonódásának folyamatában).

A Gondwanaland nevéhez fűződik a legnépesebb ausztrál előadás is, 1988-ban Sidney-ben McMahoonék 120 000 embert mozgattak meg a zenéjükkel.

A kilencvenes években a zenekar neve Gondwana-ra rövidült, ami elég nagy baj, mivel létezik egy Chilei dub-reggae csapat is ezen a néven, plusz 2015-ben egy kísérleti elektroakkusztikus-drone stílusú albumnak is Gondwana az előadója, ami elég nagy zavart okoz, ha az ember a Google-n keresgél, ezért ajánlatos inkább Charlie McMahoonnal és nem Gondwanával kezdeni a netes kutatást.

Mcmahoon már a kilencvenes években szakított a nyolcvanasok vendéglátós-szintetizátorhangjaival, ám igazán komoly fúziós anyagok a kétezres években születtek.

Utolsó albuma 2012-ben jelent meg, a didgeridoo-nagypapa jelenleg is tanít: a fiataloknak ad órákat az ausztrál fúvós hangszer rejtelmeiről.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33