A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kedd este Nomadguru: Free The Robots, Hypnotic Brass Ensemble, Opal

2015. március 2., 9:38

2015. márc. 3. (kedd) 18.00-19.00
Nomadguru 13 – Free the Robots / Hypnotic Brass Ensemble / Opal

461b5652d6d363d20fa2a0a262213f0b9f771e69

Free the Robots

A Los Angeles-i Free the Robotsnál is – mint az LCD Soundsystem, vagy a Neon Indian zenekarnevek mögött –  egyetlen Dj mozgatja a szálakat, ez esetben Chris Alfaro.  A Szabadítsátok Fel a Robotokat stílusa a jazz, a psychedélia, az elektronikus zene és a hip hop határmezsgyéjén mozog,

Music-Manners-Free-the-Robots-2

ugyanakkor Alfaro perfekcionista, aki a dalokba gyakran kever ismert melódiákat, és bár igazi longplay albuma csak három van, gondosan megtervezett EP-kkel (4-6 számos minialbumokkal) 2007 óta évről évre jelentkezik, és ezekben  önnálló zenei mikrovilágokat hoz létre.

Hypnotic Brass Enseble

A Jazz, a Hip-hop és a funk fúzióját tűzve ki megvalósítandó célnak 2004-ben megalakult a chicagoi Hypnotic Brass Enseble. A kilenc tagú zenekarból nyolcan Phill Cohran jazztrombitás (játszott Sun Ra Zenekarában is) fiai.

HBE

A klasszikus jazztől a rezes fesztiválzenéig, funktól a hip-hopig szinte mindent játszanak, nem meglepő, ha hosszú azoknak az előadóknak a lajstroma, akikkel Hypnotic Brass Ensemble együtt játszott koncerten, vagy lemezfelvételen: Wu Tang Clan, a De La Soul, Prince, Femi Kuti, a Gorillaz, Erikah Badu, a B52’s…

A zenekar az idén is aktív, 2015-ös évet egy kislemezzel kezdte, amelynek címe: Stright Business

Opal

Az Opal nevű trió a nyolcvanas évek közepén alakult, szupergroup: a három tagból ketten már bizonyítottak más csapatokban. A basszusgitáros Kendra Smith a Dream Syndicate-ből igazolt át, a vezető David Roback pedig a Rain Parade-ben játszott korábban.
Két négyszámos kislemez és egy nagylemez jelent meg az Opal-tól. Főként az album emlékezetes. Az 1987-ben megjelent Happy Nightmare Babe a ma is frissen hat, opálos undergroud, alterrock melyet jó adag pszichedélia leng körül.

art_opal1

Az első lemez sikerén felbuzdlva a trió a Happy Nightmare turnéba kezdett, ám a Rhode Island-i állomás után Kendra Smith kilépett a zenekarból. Helyette a csinos Hope Sandovalt hívták énekelni, és hamarosan az új, Ghost Hihway album felvételei is elkezdődtek, ám Roback döntésére közben nevet változtattak. Ettől kezdve Mazzy Starként szerepeltek, az album címe pedig She Hangs Brightly-re változott, ez azonban már egy másik történet, melyről – a tiszavirág-életű Opal csapathoz képest –  jóval több infó olvasható a rock enciklopédiákban és a neten.

https://www.youtube.com/watch?v=w7B5nMH2GNQ