A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kedd este Nomádguru: Zenei utazás Bombay-től Arizonáig

2015. január 19., 15:06

Nomádguru 7: Bombay Dub Orchestra és Calexico

2015. jan. 20. Kedd, 19.00-20.00

19.00-19.25 Bombay Dub Orchestra

Garry Hughes és Andrew T. Mackay alkotják a duót, mely gyakran készít filmzenéket a szokásos két fehér srác + kamarazenekar indiai módra felállásban. Itt a tabla és a szitár békésen megfér a hegedűk, fúvósok és az ázsiai divat szerint építkező női vokálok mellett.

A szapora indiai filmgyártás képkockáinak aláfestő zenéin edződött Bombay-i csapat az izgalmas ázsiai hangulatot a downtempo és a dub hűvös eleganciájával köti elektromos ritmusokba.

bombay-dub-orchestra_2

Sorlemezeiket alapos munkával készítik, 3-4 évenként jelentkeznek új albummal (a legutóbbi 2013-ban jelent meg), emellett nem csak az indiai piacra készítenek filmzenéket (pl. Sturla Gunnarsson Monsun című dokumentumfilmje, vagy az Adam Sandler féle Ne szórakozz Zoharral! c komédia)

bdubo

19.25-20.00 Calexico

A hattagú arizonai együttes világára kevésbé jellemző az eletronikus ritmusok monotóniája. Az észak amerikai country és a tradícionális latin amerikai mariachi, conjunto és cumbia ötvözetén túl az avantgarde kísérletezés, a kuplé és cirkuszi zenék, az 50-es- 60-as évek dzsessze ugyanúgy megtalálható repertuárjukban, mint a poszt-rock, vagy a keményebb indie rock. Szokatlan, kísérletező zenéjük fogadtatását jelzi, hogy első lemezüket nem az USA-ban, hanem egy német lemezkiadónál sikerült megjelentetniük, limitált 2000 példányban. Később természetesen hazájukban is befutottak, a második The Black Light albumot a Wall Street Journal az év egyik legjobb lemezének tartotta 1998-ban. A nagy áttörést a 2003-ban a Feast of Wire nagylemez hozta meg, később az Iron Wine és az Arcade Fire is készített velük közös dalokat. Utolsó lemezük 2012-ben jelent meg, azóta turnéznak. 2015 januárjában Európában koncerteznek.

Calexicophoto