A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kele – dalok a Bloc Party-frontember új The Waves Pt. 1 szólóalbumáról

2021. április 26., 16:25

A Bloc Party nevű posztpunk/indie rock zenekarának legutóbbi 2016-os Hyms albumával remek Sziget-koncertet is adó nigériai származású brit gitáros-énekes Kele Okereke szólóban nagyon változatos anyagokat jelentetett meg az elektronikus tánczenétől (The Boxer – 2010, Trick – 2014) a folk-soul/kamarapopon át (Fatherland – 2017)  át a 2019-es Leave To Remain című meleg musical nyugat-afrikai high-life beütésű dalaiig és a szintén tavalyelőtti 2042 nagylemez politikus hevületű funkos eklektikájáig – a 2021-es szólóalbumán pedig meditatív instrumentális daraboktól a Smalltown Boy című Bronski Beat-feldolgozásig terjed a spektrum.

A május 28-án megjelenő – és címével egy sorozat első darabjának ígérkező – The Waves Pt. 1 anyagát a 39 esztendős dalnok a tavalyi karanténidőszak alatt írta, miközben béranyáktól született négy- és egyéves gyermekeit nevelte partnerével. Éjszakánként a kihalt londoni utcákon sétálva szerzett ihletett és emeleti zeneszobájába elvonulva terápiás nyugtató céllal rögzítette új kompozícióit. A legutóbbi sorlemezének üzenetes dalai után a szövegírástól kissé megcsömörlötten egy teljesen instrumentális albumot tervezett eredetileg, ám végül több számba is visszakúsztak a szavak és az énektémák.

A szöveg nélküli The Heart Of The Wave klipje és a Bronksi Beat szintipopzenekar 1984-es meleg tematikájú slágerének átirata után a harmadik beharangozó számként közzétett Niniveh már egy rendes szöveges Kele-dal, melyről a szerző így vall: „Tavaly a rengeteg otthon töltött időmben sokat gondoltam olyan emberekre, akik már nincsenek életemben, akiket maga mögött hagytam. Ez a dal egy óda ahhoz a felismeréshez, hogy bármennyire is nehéz, néha tovább kell lépni. Bár sok számot írtak arról, hogy milyen szomorú, ha véget ér egy kapcsolat (legyen az romantikus vagy plátói), van abban valami felemelő és erőt adó, ha kimondjuk, hogy ebből elég, és húzunk egy vonalat a homokba. . . A Niniveh első felében kétségtelenül van szomorúság, de ez az aztán tiszta életörömmé változik a dal második felében, mintha az a közmondásos kő legördülne az ember szívéről. A végkifejlete már optimista.”

a klipet kapó The Heart Of The Wave című instrumentális szám:

a Smalltown Boy című Bronski Beat-sláger lelassított átdolgozása:

.
az új album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

.
a 2020 júliusban kiadott Melanin kislemezdal, mely még a tavalyi 2042 album black experience tematikájához illeszkedik:

.
néhány otthoni feldolgozás az elmúlt hetekből:

Lil Nas X: Montero (Call Me By Your Name) (2021)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kele (@kele) által megosztott bejegyzés

Declan McKenna: Brazil (2017)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kele (@kele) által megosztott bejegyzés

Adamski & Seal: Killer (1990)

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Kele (@kele) által megosztott bejegyzés

Morrissey: Rebels Without Applause – a Bonfire Of Teenagers albumról, Red Hot Chili Peppers-zenészekkel
nov. 26., 6:30
Romy & Fred again..: Strong – a szólópályára tért The xx-frontlány újabb dala a DJ-producerrel
nov. 15., 6:08
Fever Ray: Carbon Dioxide – újabb dal az öt év után érkező új Radical Romantics albumról
nov. 10., 17:23
dEUS: Must Have Been New – a tíz év után érkező új How To Replace It albumról
nov. 9., 8:13