A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kele: Jungle Bunny – a Bloc Party frontemberének 2042 című új szólóalbumáról

2019. szeptember 4., 17:46

A londoni Bloc Party posztpunk indie rock sikerzenekar élén a Szigetre 2009-ben, majd 2016-ban az új felállással felvett Hyms című visszatérő lemez turnéján is eljutó nigériai származású meleg dalszerző-gitáros-énekes Kele Okereke már egy évtizede készít szólóalbumokat is: az elektronikus alapú The Boxer (2010) és Trick (2014) után a 2017-es Fatherland folk-soul/kamarapop hangszerelésével szerzett meglepetést, idén pedig két lemezzel is előáll – a Leave To Remain című musical januárban kiadott dalai után most itt a novemberi 2042 album beharangozó száma is.

A Leave To Remain címmel a Brexit fenyegető árnyára utaló musical egy fekete afrikai és egy fehér angol srác szerelméről és házasságkötéséről szól, dalainak hangzására pedig a történethez illeszkedve a nyugat-afrikai high-life stílus és a brit klubzenék voltak hatással, de Kele Okereke az első két tánczenei albumához hasonlóan csak Kele becenév alatt megjelenő 2042 című új sorlemezén is visszatérés az energikusabb megszólaláshoz. És amint az afro-funkos beharangozó dal, a címéül egy feketékre használt rasszista kifejezést kapó Jungle Bunny (vagy pár számmal később a feketék elleni rendőri erőszak miatt a himnusz alatt térdeléssel tiltakozó amerikaifocista Colin Kaepernickre hivatkozó St Kaepernick Wept dalcím) is mutatja, Kele itt minden korábbinál radikálisabb hangot üt meg.

A fekete előadók gyakran úgy érezhetik, hogy miután elértek egy bizonyos szintű sikert, felülemelkednek a faji megkülönböztetésen, de ez csak egy illúzió. Színesbőrű emberként a nyugati világban élve nem számít mekkora jómódot érsz el, a bőrszíned veled marad, bármerre mész. A Jungle Bunny is ezt a kérdést vizsgálja: az egyre inkább elharapózó megosztottság és a nyilvános rasszizmus világában miben áll egy fekete előadó felelőssége?” – mondja a 37 éves gitáros-énekes a november 8-án megjelenő album itt hallható nyitódaláról, mely egy szöveges videóval érkezett.

.
az új 2042 album számlistája az alábbi Bandcamp-lejátszón:

.
Kele Okereke januári Leave To Remain albuma az azonos című musical számaival, a végén egy 2005-ös Bloc Party-dal átiratával. . .

Obi And Alex Theme
Not The Drugs Talking
The Proposal
The Sea Between Us
Shame
No Blue Skies
Chi Chi Convinces
Damian’s Seduction
To Family
The Fight
More Than You Know
5 Years
Grace’s Ultimatum
The Lies We Tell
Leave To Remain
This Modern Love

.  . .és a musical beharangozó videója:

Szerző:
Emilíana Torrini & The Colorist Orchestra: Racing The Storm – album a budapesti koncert elé
márc. 17., 6:59
Rufus Wainwright – duettek Glüme, Miley Cyrus, Brandi Carlile és Mavis Staples társaságában
márc. 13., 23:03
Róisín Murphy: CooCool + Can’t Replicate – új számok DJ Koze közreműködésével
márc. 9., 0:39
Sleaford Mods feat. Perry Farrell: So Trendy – klipdal a Jane’s Addiction-frontemberrel
márc. 6., 18:07