A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Két soha nem hallott Frank Zappa album

2016. június 15., 22:02

Két vadonatúj Zappa lemez debütál kevesebb, mint egy hónapon belül. A bejelentett két kiadvánnyal immár negyvenre nőtt a zenész 1993-as halálát követően piacra dobott posztumusz-albumok száma.

Zappa nagy

Július 15. pirosbetűs ünnep lesz a Zappa-rajongók számára, mivel a zenész két, vadonatúj albuma is ekkor kerül forgalomba – számolt be róla az NME. A Frank Zappa For President és a The Crux Of The Biscuit című anyagok ezeddig kiadatlan dalokból állnak és évtizedes előzmények mellett különleges aktualitással is rendelkeznek. Előbbihez fontos információmorzsa, hogy Zappa világ életében a politikai pálya határán egyensúlyozott és konkrét tervei voltak arra, hogyan szállna versenybe az ovális irodáért.

A főként a számítógépes zeneszerzés egyik mérföldkövének számító, Synclavier billentyűs modulon szerzett lemez megjelenéséhez a család szerint a világ egészét lekötő és vészesen közelgő amerikai elnökválasztás adta meg a végső löketet. Zappa akkor fordult az 1975-től gyártott futurisztikus digitális hangszer felé, mikor 1990-ben rákkal diagnosztizálták. Utóbbi album, a The Crux Of The Biscuit eredendőleg 2014-re, Zappa Apostrophe(‘) lemezének negyvenedik évfordulójára lett volna időzítve, mivel gerincét jobbára annak felvételeiről származó, fel nem használt dalokból adják.

Címkék: