A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Eddig sosem hallott 1967-es Bob Dylan & The Band-felvételek a pincéből

2014. október 26., 17:58

Bob Dylantől így 70 fölött is várhatunk még jó lemezeket (jó koncerteket már rég nem), de múltjából is folyamatosan előkerülnek izgalmas dolgok.  The Bootleg Series című ritkasággyűjtemény-sorozatában most épp korábban sosem hallott számokat ad ki The Band néven elhíresült kísérőzenekarával közös legendás 1967-es pincefelvételei idejéből – itt már megjelenés előtt hallható egy csomó!

Az 1966-os motorbalesete után Bob Dylan hosszú időre elvonult a nyilvánosság elől, de 1967 nyarától kora őszéig Woodstock melletti otthonában és a zenészeinek szállásul szolgáló Big Pink becenevű ház pincéjében (pontosabban garázsszintjén) több mint száz számot rögzített a később The Band néven elhíresült kísérőzenekarával, tradicionális dalokat és saját szerzeményeket vegyesen (ez utóbbiak közt olyan zseniális darabok is akadtak, mint a This Wheel’s On Fire vagy az I Shall Be Released, és más előadókhoz is kerültek feldolgozásra, mint a Mannfred Mann által 1968-ban No.1 világlágerré tett Mighty Quinn esetében történt). A kiadatlan eredeti felvételeknek egy része felbukkant 1969-ben a világ első híres kalózlemezén (Great White Wonder), majd 1975-ben The Basement Tapes cím alatt hivatalosan is megjelent belőlük egy dupla nagylemeznyi, némileg kiegészített formában.

A nyolcvanas évektől újabb számok kerültek elő kalózlemezeken, és az óriási anyagból idővel már több mint száz szám elérhetővé vált (az ötrészes The Genuine Basement Tapes sorozatban a különféle eltérő verziókkal együtt 109 volt), de most november 4-én The Basement Tapes Complete: The Bootleg Series Vol. 11 címmel egy olyan hatlemezes hivatalos kiadvány is megjelenik, ahol az eddigi ismerteken kívül még további harmincvalahány felvétel is szerepel! Ez utóbbiak közül néhányat (a laza saját szerzemények mellett a tradicionális folk dal Ain’t No More Cane eddig nem ismert verzióját vagy a Muddy Waters-féle Mannish Boy alapjaira játszott John Lee Hooker-féle Tupelo feldolgozást is) az elmúlt pár napban már közzétettek a Stereogum, BrooklynVegan, Spin, Death & Taxes és Yahoo! Music oldalán, de itt most egybegyűjtve hallhatók megjelenés előtt:

Tupelo

Yea! Heavy And A Bottle Of Bread

Odds And Ends (Alternate Version)

900 Miles From My Home

Ain’t No More Cane (Take 2)

Dress It Up, Better Have It All

Lo And Behold! (Take 1)

Don’t Ya Tell Henry (a dal végén érdemes leállítani Yahoo-lejátszót, mert más tartalmakra is átugrik)

https://www.yahoo.com/entertainment/video/dont-ya-tell-henry-001803211.html

http://www.bobdylan.com

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39