A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kid Koala feat. Emilíana Torrini: Collapser +FRISSÍTÉS: Music To Draw To: Satellite – a teljes közös album

2017. január 7., 10:32

Az izlandi dalszerző-énekesnő Emilíana Torrini a legutóbbi Tookah albumának Budapestre kétszer is eljutó 2013-2014-es turnéja óta számos alkalmi kollaborációra vállalkozott (Berlinben dzsesszistákkal, Cordobában cigányzenészekkel, Kanadában lakáskoncerteken egy gitárossal stb.), és kettőből nagylemez is lett: a Colorist belga kortárs experimentalista kollektívával felvett nagyzenekari „élő remix” koncertalbuma, melyre egy When We Dance című közös új szerzemény is került, decemberben jelent meg (az európai turnéja február végéig tart), a kanadai DJ-fenomén Kid Koala társaságában készített 2014-es Nightfall Pale Blue filmbetétdalból pedig egy teljes ambient lemez nőtt ki egy csomó további közös számmal.

Az 1974-ben hongkongi bevándorlók gyermekeként Vancouverben született Eric San már két évtizede ismert turntablist DJ-jént, remixerként és virtuóz scratch-mesterként, aki Kid Koala-szólóprodukciói mellett rendre feltűnt a szintén ázsiai származású sztárproducer Dan The Automator (szül: Daniel M. Nakamura, 1966) projektjeiben is: a Deltron 3030 hiphop szupergruppban, a Gorillaz első albumán vagy a Lovage-ban (melynek egyik énekese, a Faith No More-frontember Mike Patton a saját 2006-os Peeping Tom-projektlemezére is átvitte őt). A néha Radiohead– és Björk-koncertek előzenekari posztján is fellépő kis kanadai lemezjátszóista 2009-ben az ausztrál Wolfmother hard rock együttes kirúgott ritmusszekciójával közösen adott ki albumot (The Slew : 100%), legutóbbi 2012-es Kid Koala-lemezén a blues sajátos értelmezését mutatta be (12 Bit Blues), aztán egy vonóskvartett kíséretében zenélt a saját képregényét báb- és videoművészekkel élő filmmé adaptáló multimédia show-jában (a Nufonia Must Fall egy bájos „alig leplezetten önéletrajzi” ihletésű love story egy fejhallgatót viselő robotról, aki nem tud énekelni, de szerelmes dalokat akar írni álmai nőjének, egy hús-vér lánynak).

A grafikusként is aktív, saját borítóit is maga készítő Kid Koala 2017-es albuma sok szempontból első próbálkozás a karrierében: ez egy ambient lemez, a Music To Draw To (Zene rajzoláshoz) című sorozatának nyitánya, melyet az eddig használt hangminták nélkül, élő hangszerekkel, billentyűkkel, gitárokkal rögzített, szövegeket is írt és egy vendéghanggal készített igazi dalokra épülő anyagot. Egyik kedvenc énekesnőjét kérte fel kollaborációra, az izlandi Emilíana Torrinit, akivel az első közös számukat még 2014 őszén publikálták a Jason Reitman által rendezett Men, Women & Children (Férfiak, nők és gyerekek) mozifilmben és annak filmzenelemezén, majd ez a Nightfall (Pale Blue) című kompozíciójuk felkerült – féltucat további énekes dal mellett – a Music To Draw To: Satellite albumra is, melynek szomorú története ismét egy futurista love story (ezúttal két szerelmesről, akiket egy „csak oda” Mars-utazás választ el egymástól).

A kanadai Arts & Crafts kiadónál január 20-án megjelenő lemez bejelentésekor tavaly novemberben az instrumentális The Observable Universe című nyitó tételt tették közzé először egy kis animáció társaságában. . .

. . .majd tegnap este a Collapser című énekes dal is megérkezett beharangozóként:

FRISSÍTÉS: a dal január 12-én egy különleges fluid videót is kapott a különféle kemikáliák keverésével és mozgásával játszó Karina Bleau (saját meghatározása szerint „kémiai bábművész”) rendezésében!

FRISSÍTÉS 2: március elején az album a Fallaway című számához is jött egy hasonló kemikália-videoklip!

.
a lemez számsorrendje és borítója:

Kid Koala featuring Emilíana Torrini
Music To Draw To: Satellite (2017)

1. The Observable Universe
2. Adrift (feat. Emilíana Torrini)
3. Transmission 1
4. Fallaway (feat. Emilíana Torrini)
5. Perihelion
6. Photons
7. Beneath The Heat (feat. Emilíana Torrini)
8. Novachord
9. Transmission 2
10. Collapser (feat. Emilíana Torrini)
11. Transmission 3
12. The Hubble Constant
13. Satellite (feat. Emilíana Torrini)
14. Apoapsis
15. Nightfall
16. The Darkest Day (feat. Emilíana Torrini)
17. Epilogue
18. Nightfall Pale Blue (feat. Emilíana Torrini)

.
FRISSÍTÉS 2: az album megjelenése után Kid Koala a Bandcamp-oldalán is meghallgathatóvá tette a teljes lemezanyagot!

.
az albumra zárószámként felkerült 2014-es Nightfall Pale Blue filmbetétdalt az énekesnő a Colorist együttessel készített tavalyi The Colorist + Emilíana Torrini koncertlemezére is felvette, és az aktuális turnén is műsoron tartja – itt például 2016. december 19-én látható egy antwerpeni fellépésen, ahol már jól látszott az is, hogy második gyermekét várja:

.
egy 2009-es Emilíana Torrini-interjú az énekesnő első budapesti koncertjének idejéből itt olvasható

.
Kid Koala legutóbbi magyarországi fellépéséről, a budapesti Akvárium Klubban adott 2013-as koncertről itt a 2 Bit Blues és 8 Bit Blues című számok előadása légikisasszonyokkal és a közönségből színpadra mászó közreműködőkkel:

a teljes 12 Bit Blues album 2012-ből:

.
egy kisfilm a 2014 és 2016 közt futó Nufonia Must Fall multimédia-előadásokról:

Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47
Jungle – klipdalok a brit funk-soul tánczenekar új Volcano albumáról
máj. 24., 22:51
Róisín Murphy: The Universe – újabb dal a Hit Parade album és a veszprémi koncert elé
máj. 17., 12:34