A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kihirdették a legjobb brit albumnak járó 2015-ös Mercury Prize jelöltjeit

2015. október 16., 13:51

A mai napon kihirdették az egyik legrangosabb brit zenei díj, a Brit-szigetek – az Egyesült Királyság és Írország – legjobb albumának járó Mercury Prize 2015-ös jelöltjeit. A brit és ír újságírók, zenészek és zeneipari szakemberek szavazatai alapján összeállított listán ezúttal is 12 lemez szerepel az elmúlt egy évből, köztük a Wolf Alice, Florence + The Machine, Jamie XX és a fekete zongorista-énekes fenomén Benjamin Clementine albuma is. A neveket ma délelőtt kezdték nyilvánosságra hozni Lauren Laverne rádióműsorában a BBC 6 Music adón – és csak most értek a végére.

A 20 ezer font pénzjutalommal – és lemezeladásban is látványosan megnyilvánuló nagy hírveréssel – járó Mercury Prize-t 1992 őszén adták át először, a Primal Screamnek a Screamadelica albumért, majd a következő két évtizedben az alábbi előadók nyertek: Suede, M People, Portishead, Pulp, Roni Size/Reprazent, Gomez, Talvin Singh, Badly Drawn Boy, PJ Harvey, Ms. Dynamite, Dizzee Rascal, Franz Ferdinand, Antony And The Johnsons, Arctic Monkeys, Klaxons, Elbow, Speech Debelle, The xx. A 20. rendezvényen, 2011-ben történt meg először a díjkiosztó történetében, hogy valaki második alkalommal is nyert: PJ Harvey – a Stories From The City, Stories From The Sea után egy évtizeddel – a Let England Shake című lemezével is győzedelmeskedett. 2012-ben az Alt-J, 2013-ban James Blake lett a győztes, tavaly pedig a skót Young Fathers hiphop együttes nyert Dead című debütalbumával.

A 2015-ös Mercury Prize-jejöltlistán kilencvenes évekből ismert figurák (az egykori Moloko-díva Róisín Murphy, az ex-Supergrass-frontember Gaz Combes, Aphex Twin), aktuális nagy sztárok (Florence + The Machine) és új kedvencek (Jamie XX, Wolf Alice, SOAK, a Slaves punkduó) mellett olyan kevésbé ismert nevek is akadnak, mint a zimbabwei származású folk-soul-dzsessz dalszerző-énekesnő Eska Mtungwazi vagy a klasszikus zenei képzettségét dream popba oltó skót komponista C Duncan.

mercuryprize15-12cover2

A 2015-ös Mercury Prize jelöltjei – a kihirdetés sorrendjében – a következők:

Aphex Twin: Syro
Wolf Alice: My Love Is Cool
Róisín Murphy: Hairless Toys
C Duncan: Architect
Eska: Eska
Florence + The Machine: How Big, How Blue, How Beautiful
Ghostpoet: Shedding Skin
Benjamin Clementine: At Least For Now
Jamie xx: In Colour
SOAK: Before We Forgot How To Dream
Gaz Coombes: Matador
Slaves: Are You Satisfied?

A 2015-ös Mercury Prize nyertesét november 20-án hirdetik majd ki.

mercuryprize15-12

.
a London című klipdal a tavaly októberben Budapesten is koncertező Benjamin Clementine-tól:

a Sockets horrorklipje a Slaves duótól:

a Shades Of Blue című dal Eska címnélküli debütalbumáról:

C Duncan az Architect album Say című nyitódalával:

a Sorry My Love, It’s You Not Me a Mercury Prize-ra már 2011-es debütalbuma idején is jelölt Ghostpoet (polgári nevén: Obaro Ejimiwe) új lemezéről:

Róisín Murphy albumának legutóbbi kislemezdala, a Evil Eyes, melynek saját maga által rendezett klipjében az énekesnő a Montenegro című Dusan Makavejev-film és az Ingmar Bergman-féle Persona előtt is tiszteleg:

Gaz Coombes szubjektív videója a Matador album címadó záródalához:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39