A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kim Gordon: Air BnB + Thurston Moore: Leave Me Alone – New Order-feldolgozás

2019. szeptember 12., 6:59

A Sonic Youth 2011-ben szétment hajdani frontházaspárja, Kim Gordon és Thurston Moore egyszerre jelentkezett egy-egy új felvétellel: az egykori basszusgitáros dizőz az október 11-én érkező No Home Record című első szólóalbumáról a Murdered Out kislemezdal és a Sketch Artist klip mellé bemutatott egy harmadik beharangozó számot is (Air BnB), míg gitáros-énekes exférje a szeptember 21-én megjelenő Spirit Counsel című tripla albumát november 8-án követő háromrészes kislemezsorozatáról tett közzé egy B-oldalas New Order-feldolgozást (Leave Me Alone).

A 66 éves Kim Gordon az első igazi szólóalbumának, a Justin Raisenproducerrel készített No Home Recordnak az első klipjében Uber-sofőrt játszott, a legújabb kislemezdalát pedig egy másik népszerű online közösségi szolgáltatás, a szálláshelymegosztó Airbnb ihlette (ahogy az albumhoz készült friss sajtófotóin is ilyen jellegű lakásbelsőkben láthatjuk heverni).

Az idegen lakások kínálta kényelemről és szabadságról áradozó Air BnB című szarkasztikus szám régi Sonic Youth-t idéző noise rockjához egy formabontó szöveges videó érkezett, melyben nem a dalnak a szövegét olvashatjuk, hanem azt, hogy milyen klipet kapott volna, ha lett volna elég pénz a forgatáshoz. A koncept szerint a művésznő egy hollywoodi Airbnb-luxuskégliben kúszva-mászva végigjárja az összes helyiséget és mindenhez hozzádörgöli gitárját, aztán még a kertbe is kimegy és a hátsó udvaron felvert sátorba is benéz. . .

.
az énekesnő október 11-én megjelenő szólóalbumának borítója és számlistája:

Kim Gordon: No Home Record (2019)

Sketch Artist
Air BnB
Paprika Pony
Murdered Out
Don’t Play It
Cookie Butter
Hungry Baby
Earthquake
Get Yr Life Back

.
Ami a 61 éves Thurston Moore-t illeti, ő szeptember 21-én az ENSZ nemzetközi békenapján Spirit Counsel címmel jelentet meg egy tripla CD-s box set kiadványt, melyben mindegyik lemezen egy-egy hosszú instrumentális kompozíciója kap helyet: a 12 gitárossal eljátszatott Galaxies című szerzeményét karmesterként vezényli (ezt a művét egy Sun Ra-költemény ihletésében írta), az 8 Spring Streettel hajdani mentora, a tavaly elhunyt avantgárd gitáros-komponista Glenn Branca előtt tiszteleg, az Alice Moki Jayne-nel pedig neves muzsikusfelségek előtt (Alice Coltrane, Moki Cherry, Jayne Cortez), akiknek a híres dzsesszista férjek (John Coltrane, Don Cherry, Ornette Coleman) sokat köszönhettek.

Moore a tripla album után másfél hónappal, november 8-án három kislemezt is kiad Pollination, Spring Swells és Three Graces: Alice Moki Jayne című szerzeményeinek élő felvételeivel, de mindhárom kiadványon ugyanaz lesz a B-oldalas szám: a Leave Me Alone című 1983-as New Order-dal itt hallható feldolgozása, melyet a legendás angol zenekar városában, Manchesteren belül is Salfordban rögzített helyi zenészekkel.

.
ráadásként itt egy beharangozó videó a Spirit Counsel albumtriász 8 Spring Street című kompozíciójához. . .

. . .és egy részlet az Alice Moki Jayne című szám élő előadásából:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39