A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kim Gordon: Sketch Artist – a Sonic Youth-dáma első szólóalbumáról

2019. augusztus 20., 23:26

A három évtized után 2011-ben feloszlott Sonic Youth basszusgitáros-énekesnője, Kim Gordon több új duóprojekttel (Body/Head, Glitterbust, Self Esteem stb.), továbbá alkalmi J Mascis-, Peaches-, Lawrence Rothman- és Wild Style Lion-kollaborációkkal is feltűnt, de csak 60 évesen adta ki első szólófelvételét (a 2013-as Walks With Men egy tízperces instrumentális szám volt), 63 évesen az első igazi szólódalát (Murdered Out), és most 66 évesen meghirdette első szólóalbumát is: az október 11-én érkező No Home Record bejelentéséhez itt a nyitódal klipje!

Kim Gordon a fentebb említett Murdered Out mellett a lemez további nyolc számát is a már bevált sztárproducer Justin Raisen (Sky Ferreira, Angel Olsen, Charli XCX, Kylie Minogue stb.) társaságában készítette, de a hangmérnök Shawn Everett (Kurt Vile, The War On Drugs, Foxygen, Alabama Shakes, Warpaint, Hinds, Weezer, Lucius stb.) és az elektronikus zenész/dokumentumfilmes Jake Meginsky is besegített neki.

Miért állok elő szólólemezzel? És miért most? Nem tudom, de biztos nem történt volna meg Justin Raisen kitartása nélkül. Az utóbbi néhány évben Los Angelesben éltem, és már otthonomnak érzem, de közben a hely átmeneti jellege miatt néha egyáltalán nem tűnik otthonosnak” – mondja a Sonic Youth feloszlása (és Thurston Moore-tól való válása) után New Yorkból átköltözött művésznő a szólóalbumát inspiráló városról, ahol most a lemez Sketch Artist című nyitódalának klipjét is forgatta. A Broad City vígjátéksorozatból ismert Abbi Jacobson színésznővel és Loretta Fahrenholz rendezőnővel készített kisfilmben Kim Gordont egy titokzatos Uber-, pontosabban Unter-sofőként láthatjuk, aki experimentális zenéjével hergeli utasait és tekintetével vonaglásra kényszeríti a járókelőket, amerre elhalad.

.
a szólóalbum borítója és számlistája:

Kim Gordon: No Home Record (2019)

Sketch Artist
Air BnB
Paprika Pony
Murdered Out
Don’t Play It
Cookie Butter
Hungry Baby
Earthquake
Get Yr Life Back

.
Kim Gordon másik idei megjelenése a májusban dupla vinyl lemezen néhány száz példányban kiadott Sound For Andy Warhol’s Kiss volt, melyet Bill Nace és Steve Gunn gitárosokkal és John Truscinski dobossal rögzítettek a pittsburghi Andy Warhol Museumban 2018. augusztus 2-án a néhai pop art művész Csók című 1963-as kísérleti némafilmjének élő zenei aláfestéseként:

Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30
Sleaford Mods: UK Grim – az új album címadó klipdala
jan. 17., 12:35