A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

King Crimson: “Heroes” – David Bowie-feldolgozás az azonos című új EP-ről

2017. május 23., 8:01

A tegnapi napon, pont amikor a Depeche Mode budapesti koncertjén Dave Gahan a magyar közönségnek is elénekelte a David Bowie-féle “Heroes”-t, egy még veteránabb zenekar, az 1968-ban indult prog-rock legenda King Crimson is közzétette ugyanannak a klasszikus számnak az élő feldolgozását azonos című új EP-jéről – ami azért is különleges kiadvány lesz, mert kerek 40 évvel korábban a King Crimson-vezér Robert Fripp pengetett szólógitárosként a dal eredeti berlini felvételén is!

A berlini trilógia központi darabjaként a legjobb David Bowie-anyagok közé tartozó 1977-es “Heroes” albumra a zongorán játszó énekes az akkori fő társszerzője, a szintetizátoros Brian Eno mellé meghívta annak egy régi munkatársát, a gitárfenomén Robert Frippet is, aki nagyban hozzájárult a lemez – és a zseniális címadó dal – hangzásához (aztán később Bowie 1980-as Scary Monsters albumára is visszatért szólózni). A berlini falnál játszódó “Heroes”-t 1977 nyarán rögzítették a berlini fal mellett álló Hansa stúdióban, és mikor Bowie halála után a King Crimson tavaly újra műsorra tűzte a jól ismert – a zenekar 2000/2001-es turnéján egy ideig már repertoáron tartott – számot, Robert Fripp a dal szülőhelyén, Berlinben adott szeptemberi koncerteken képpel-hanggal rögzítette is ezt a tiszteletadást, hogy majd az eredeti stúdiófelvételek 40. évfordulóján, 2017 nyarán kiadja azt.

A King Crimson június 2-án megjelenő Heroes EP-jén a tavaly felvett címadó dal külön érdekessége, hogy a 2017-es nyolctagú új felállás fenti nyitóképén balról másodikként Robert Fripp mellett álló amerikai Bill Rieflin (aki 2013-2015 között dobos volt, idén pedig inkább billentyűs-effektesként tért vissza) a 2016-os turné idején ugyan épp szabadságolta magát a zenekarból, de a Bowie-feldolgozás próbáin egy pulzáló zenei témával segítette ki a többieket és adott hangzásbeli kontextust az itt hallható új átiratukhoz. Az alábbi szöveges koncertvideóban a láthatjuk az együttest is, melyben legutóbbi 2013-as újraindulása óta a gitáros Jakko Jakszyk énekel.

összevetésként itt van a “Heroes”-ból Robert Frippék korábbi koncertverziója is 2000-ből, amikor a King Crimsonnak még egy másik neves Bowie-kollaborátor gitárhős, Adrian Belew volt az énekese:

.
az új EP számlistája és borítója:

King Crimson: Heroes (EP, 2017)

i)   Heroes (recorded live at the Admiralspalast Berlin 12 Sep 2016)
ii)  Easy Money (recorded live at Salle Pleyel Paris 3 Dec 2016)
iii) Starless – edit (recorded live at Museumsquartier Vienna 1 Dec 2016)
iv) The Hell Hounds Of Krim (recorded live at Museumsquartier Vienna 1 Dec 2016)
v)  Heroes (radio edit)

Új Chromatics- és Desire-számok az After Dark 3 válogatásalbumon
okt. 23., 13:19
Hot Chip feat. Jarvis Cocker: Straight To The Morning + új dalok a Late Night Tales lemezsorozathoz
okt. 23., 10:58
Inhaler: When It Breaks – új dal (meg egy Mazzy Star-feldolgozásklip) Bono fiának zenekarától
okt. 22., 19:57
Lawrence Rothman – dalok az új dupla albumról, klip a Lucinda Williams-duetthez
okt. 22., 14:47