A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

King Gizzard & The Lizard Wizard – a 2017-re ígért öt albumból már itt a harmadik is +FRISSÍTÉS: videoklip!

2017. augusztus 18., 16:43

A tavaly nyár óta futó – és még mindig tartó! – legutóbbi sorozatában eddig 23 szólóalbumot (meg mellette egy-egy At The Drive In- és Crystal Fairy-nagylemezt is) megjelentető Omar Rodríguez-Lópezzel nyilván nem nagyon lehet termékenység terén érdemlegesen versenyezni, de a súlyos pszichedéliát a koszosabb garázsrock felől megközelítő ausztrál King Gizzard & The Lizard Wizard együttes is szépen teljesít: a 2012-es 12 Bar Bruise-tól a 2016 legjobb albumai közt ünnepelt Nonagon Infinityig nyolc sorlemezzel (köztük egy western hangoskönyvvel és egy akusztikus folk-pop anyaggal is) előálló héttagú melbourne-i kompánia 2017-re öt stúdióalbumot ígér – melyek közül a harmadik ma érkezett meg, nagy meglepetésre a vártnál egy héttel korábban.

A multiinstrumentalista-énekes Stu Mackenzie és zenésztársai a már 2016-os csúcslemezükön is kipróbált mikrotonális – félhangoknál kisebb hangközöket használó – hangolást tették az idén februárban megjelent Flying Microtonal Banana albumuk szervezőelvévé (ezzel az anyagukkal már stabilan ott vannak 2017 legjobbjai közt), majd júniusban egy agyament fantasy sztorik köré épített háromrészes prog-rock konceptlemez következett (Murder Of The Universe), a ma közzétett Sketches Of Brunswick East pedig a 2015-ös Quarters! dzesszfúziós próbálkozásait viszi tovább szép lazán (a cím a Miles Davis-féle Sketches Of Spain előtt tiszteleg, de az ihletet adó hely itt nem Spanyolország, hanem Melbourne egyik külvárosa). Ezt az idei harmadik lemezüket az ausztrálok közösen jegyzik egy amerikai vendégzenésszel, a Mild High Club nevű projektjét vezető gitáros-énekes Alex Brettinnel, akit leginkább Mac DeMarco és Ariel Pink mellől ismerhetünk (az utóbbinak a Pom Pom albumán is közreműködött 12 húros gitárjával).

.
íme, az idei King Gizzard & The Lizard Wizard-albumok egymás után, egy-egy beharangozó dallal felvezetve:

a 2016 novemberében klipet kapó Rattlesnake kislemez. . .

. . . és a 2017. február 24-én megjelent Flying Microtonal Banana album:

.
az áprilisban a zenekar első amerikai tévéfellépésén Conan O’Brien műsorában bemutatott The Lord Of Lightning című dal. . .

. . . és a június 23-án piacra került háromrészes Murder Of The Universe konceptlemez:

.
a Mild High Club egy 2015-ös fellépésén Stu Mackenzie fuvolás közreműködésével bemutatott Rolling Stoned című dal korai verziója. . .

. . . és King Gizzard & The Lizard Wizard with Mild High Club név alatt 2017. augusztus 18-án kiadott Sketches Of Brunswick East album:

.
FRISSÍTÉS: a közös lemez Countdown című dalához szeptember 20-án animációs klip is jött Jason Galea rendezésében!

.
az új album társszerző-közreműködője, Alex Brettin (Mild High Club) egy külön fényképen is:

.
ráadásként itt a tavalyi sikerlemez, a Nonagon Infinity egybefüggő dalfolyama, mely végével visszakanyarodóik az elejéhez:

a 2016-os album 2017-re átcsúszott klipje az Invisible Face című számhoz:

Lana Del Rey szereplése apja, a zongorista Rob Grant első lemezén
jún. 9., 9:16
PJ Harvey: I Inside The Old I Dying – újabb klipdal az új albumról
jún. 7., 14:18
Peter Gabriel – dalok a két évtized után érkező i/o albumról, Brian Eno közreműködésével
jún. 5., 5:16
Thom Yorke a brit zeneszerző-producer Clark új Sus Dog albumán – a Budapest Art Orchestra kíséretével
máj. 26., 18:47