A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Kodály Method – Afterjka – Speak Easy Project: ENNYI!

2015. február 26., 12:57

A Kodály Method március 6-ai filmpremierje előtt nyerhetünk betekintést a Balaton Method című zenés roadmovie-ba, láthatjuk Szabó Simon immár 70 fesztiválfelkérést kapott, több országban is bemutatott Fal című nemzetközi hírű rövidfilmjét, amire egyébként úgy kell vadászni a hazai mozikban.

A nagy sikerű Menjek/Maradjak filmek sora idén a Sweet Home-mal, a külföldről hazaköltöző magyarok történetével, illetve az Inside Berlin című egészestés filmekkel folytatódik, amikből szintén egy-egy részletet láthatunk.

Hogy az élmény teljes legyen, a bemutatott munkák alkotóival és producereivel Libor Anita, az Index újságírója beszélget. Tavasz, önerő, Y-generáció: hiánypótló filmek a Trafóban.

ENNYI_kep

A januári NEXTFESZT folytatásaként a Trafó ismét fiatal művészeket támogat. Ezúttal reflektorfényben a filmesek, akiket anyagilag is támogat a Kortárs Művészetek Háza, hiszen a teljes jegybevételt az alkotók között osztja szét. A nézők most tényleg tehetnek valamit a hazai filmforgalmazásért: a támogatói jegy vásárlásával közvetlenül támogathatja a filmeseket.
Az itt bemutatott filmek alkotói nem trükköznek, hanem mesélnek: aktuális dilemmákról, a kortárs magyar valóságról, meg egy nemzedékről. Kis költségvetésből dolgoznak, saját utakon járnak. A kulcsszó a kreativitás és az ambíció. Baráti összefogások, crowdfunding kampányok, végtelen energia és szüntelen lelkesedés hajtja őket előre.

wall_3

Hamarosan bemutatják Szimler Bálint rendező és Rév Marcell operatőr első közös, Balaton Method című nagyjátékfilmjét. Ezen az estén még a premier előtt láthatunk részleteket a moziból, amit már hónapok óta vár már Budapest. A film az alkotópáros rendkívül sikeres Kodály Method elnevezésű zenés projektjének továbbgondolása. Az új egész estés filmben olyan magyar zenészek és zenekarok szerepelnek, mint a Quimby, Akkezdet Phiai, a Punnany Massif, a Soerii és Poolek, a Jónás Vera Experiment, a Bin-Jip, a Subscribe, a Middlemist Red és még sokan mások.

Az együttesek mindegyike a Balaton egy-egy jellegzetes helyszínén zenél, s a dalok különleges hangszerelésben, egyedi felállásokban szólalnak meg. A Balaton Method az első magyar mozifilm, amely közösségi finanszírozás segítségével valósulhatott meg. Az alkotók 2014 tavaszán 3 millió forintot gyűjtöttek össze az Indiegogo oldalon, ez adta meg a kezdőlökést a forgatáshoz. 17 zenekar és több száz további zenész közreműködésével készült a fim, a Boddah, a Filmpartners és a VisionTeam gyártási együttműködésében, 2014 júliusa és 2015 januárja között.

wall_0

Szabó Simon Fal című rövidfilmje a 2014-es Tampere Film Fesztiválon megnyerte az European Film Awardsra (EFA) nomináló díjat, ezzel bekerült a 2014-es év 15 legjobb európai filmje közé. A hazai rövidfilm-forgalmazás nehézségei miatt eddig moziban egy egészestés film előtt lehetett látni, de egy ideje csupán fesztiválokon kerül vászonra. A film egy 16 éves alkalmi munkából tengődő cigány fiú története, aki egy napon kőműves munkát kap, és társaival egy társasházat elszigetelő falon kezd dolgozni. Egy darabig segít a többieknek, majd megkérik, hogy ő fejezze be az építményt. Ekkor pillant be először a fal mögé…

A Tampere Film Fesztivál díjátadóján a zsűri tagjai felhívták rá a figyelmet, milyen fontos is arról beszélni, hogy Európa-szerte egyre több ilyen fal épül… Aki eddig elmulasztotta, most végre vetítővásznon élvezheti a díjnyertes alkotást.

wall_2

A SpeakEasy Project Menjek/Maradjak dokumentumfilm-sorozatának Tusor Bálint rendezésében most készülő hazaköltözők dilemmáit bemutató, Sweet Home, illetve az Imre Loránd Balázs által rendezett Inside Berlin című nemzetközibb fókuszú produkciókból is láthatunk majd részleteket. A Sweet Home epizód ezúttal nem a külföldön új életet kezdő, hanem a hazaköltöző magyarok történetét mutatja be. Az első, New York-i részt 2013-ban mutatták be, és nagy sikereket értek el vele a legkülönbözőbb nemzetközi platformokon is. A MENJEK/MARADJAK pilot epizódját Józsa László, Imre Loránd Balázs és Hernáth Csaba alapos előkészítés és kutatómunka után 2012 decemberében New Yorkban forgatta le  saját forrásból finanszírozva a filmkészítési költségeket. Ennek a résznek volt a folytatása a 2014 júniusában, a Trafóban bemutatott londoni epizód, ami annak ellenére hogy dokumentumfilm, többszörös teltházzal futott a hazai mozikban.

A három vetítés utáni beszélgetésen bővebben is megismerkedhetünk a finanszírozás és a forgalmazás kérdéseivel, s végül a Balaton Method minikoncertjével élvezhetjük tovább az estét. A jó hangulat felelősei zenei oldalról HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J., HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf és GULYÁS Kristóf lesznek.

A FILM ELŐZETESE

Kodály Method – Afterjka – Speak Easy Project: ENNYI!

Honlap
Facebook-esemény
Balaton Method
A Film facebook-oldala

Vendégek:
RÉV Marcell, SZIMLER Bálint, OSVÁTH Gábor,
SZABÓ Simon, BERKES Júlia, JÓZSA László, IMRE Loránd Balázs,
HERNÁTH Csaba, TUSOR Bálint
Zene:
HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J.,
HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf, GULYÁS Kristóf
Moderátor:
LIBOR Anita, az Index újságírója

2015.03.01. (vasárnap) 20.00
Filmvetítések
Kodály Method: Balaton Method – premier előtti ráhangoló (10min)
Szabó Simon: Fal – filmvetítés (10 min)
Speak Easy: Sweet Home – előzetes (10 min)
Inside Berlin – előzetes (10 min)

Beszélgetés az alkotókkal
moderátor: LIBOR Anita, az Index újságírója

Balaton Method minikoncert
HARCSA Veronika, GYÉMÁNT Bálint, Andrew J.
HÓ Márton, HORVÁTH Kristóf, GULYÁS Kristóf
Közös ügy sorozat keretében

Palotai Zsolt lett az év DJ-je
dec. 4., 14:57