A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Könyv a Csillagok között tudományos hátteréről

2016. január 10., 20:00

Az Interstellar és a tudomány című kötetben Kip Thorne, a film szakértő konzultánsa mutatja be és magyarázza Christopher Nolan Csillagok között című filmjének hátterében végighúzódó fizikai elméleteket.

A Csillagok között című film volt az utóbbi évek év nagy sci-fije. Nemcsak mint filmalkotás állja meg a helyét, hanem a 21. századi elméleti fizika elképzeléseit is zseniálisan vonultatja fel. A rendező, Christopher Nolan ennek a tudományos háttérnek a felépítéséhez a lehető legjobb segítséget kapta: Kip Thorne elméleti fizikus látta el őt és stábját tanácsokkal, hogy a végén egy többszörös Oscar-jelölt, lélegzetelállító science fictiont kapjunk.

Mivel a Csillagok között története és vizuális effektusai is mind valódi tudományon alapulnak, Kip Thorne a film ötletének fogantatásától kezdve segítette a munkálatokat. Az Interstellar és a tudomány című könyvben a fekete lyukaktól, féregjáratoktól, görbült időtől és tértől kezdve a szingularitásokon, kvantumgravitáción, gravitációs anomáliákon keresztül az ötödik dimenzióig Thorne lendületesen mutatja be ennek a hollywoodi szuperprodukciónak az előkészületeit és a tudományos elméletek különböző megvalósulását.

„Minél több, tudományosan is alátámasztható részletet igyekeztünk a filmbe csempészni. A dolog a következőképpen zajlott: felmerült egy ötlet, amiről mindketten azt gondoltuk, remekül mutatna a filmben, majd egy kis gondolkodás után rendszerint arra jutottam, hogy hiába a nagyszerű elgondolás, tudományosan nem állja meg a helyét. Chris ilyenkor azt javasolta nekem, hogy nem baj, aludjak rá egyet, hátha így megtalálom a módját, hogyan lehetne mégis tudományosan is elfogadhatóvá tenni azt, amit kitaláltunk. Így is tettem; hazamentem, aludtam rá egyet, és rendszerint másnapra valóban megtaláltam a módját.” – nyilatkozta Kip Thorne az Európa Kiadó gondozásában immáron magyarul is olvasható műről a Könyvjelző Magazinnak.

Kip Thorne az elméleti fizika nyugalmazott Feynman-professzora a Kaliforniai Műszaki Egyetemen, Stephen Hawking és Carl Sagan régi jó barátja és kollégája. A Csillagok között tudományos tanácsadója és ügyvezető producere, valamint számos asztrofizikai témájú könyv szerzője, valamint társszerzője.

Az IST IST Budapestre is elhozza poszt-punk dalait
máj. 27., 13:33