A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Környezettudatos anyagból készül majd a Coldplay még idén megjelenő tizedik stúdióalbuma

2024. június 18., 12:47

Az éppen Budapesten tartózkodó brit zenekar örömteli hírt osztott meg a rajongókkal: Moon Music címmel október 4-én jelenik meg a régóta várt új album, melynek első kislemezdalát (feelslikeimfallinginlove) egyébként nálunk adták elő elsőként élőben.

A Coldplay Moon Music című új lemeze lesz a világ első olyan zenei anyaga, amelyet 140 grammos EcoRecord LP-ként adnak ki, és példányonként 9 újrahasznosított PET-műanyag palackból készül, amelyet fogyasztás utáni hulladékból nyernek ki. Ez több mint 25 tonna szűz műanyag gyártását akadályozza meg, és 85 százalékkal csökkenti a gyártási folyamat széndioxid-kibocsátását kilogrammonként a hagyományos 140 grammos vinylhez képest.

Ezenkívül a zenekar együttműködött korábbi partnerével, a The Ocean Cleanuppal, hogy létrehozzanak egy további, új formátumot, melyet Notebook Edition EcoRecord LP-ként neveztek el. Ennek a kiadásnak az újrahasznosított pet palackja 70 százalékban természetes vízből kihalászott műanyag hulladékból készült, amelyet a guatemalai Rio Las Vacas folyóból mentett ki a szervezet, megakadályozva ezzel, hogy elérjen a Hondurasi-öbölig és az Atlanti-óceánig.

A Moon Music CD-kiadásai a világon elsőként EcoCD formátumban jelennek majd meg, amit 90 százalékban újrahasznosított polikarbonátból készítettek, és fogyasztás utáni hulladékáramból származnak. Ez legalább 78% CO2/kg-os kibocsátás-csökkentést biztosít, és elkerüli az öt metrikus tonnánál több tiszta műanyag gyártását.

Az új album első kislemezdala, június 21-én érkezik feelslikeimfallinginlove címmel, amit a hazai közönség már hallhatott, mert az épp Budapesten koncertező Coldplay élőben elő is adta – nálunk először.

Címkék: