A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Közkincs lett a Beatles utolsó fellépése: akár végtelenszer is meghallgathatjuk a Get Back – The Rooftop Performance-t

2022. január 31., 14:40

Szinte napra pontosan 53 éve, hogy Paul McCartney, John Lennon, George Harrison és Ringo Starr utoljára léptek együtt színpadra a londoni Apple Corps. tetőteraszán. A legendás koncertet jókora tömeg figyelte az utcáról, és még a rendőrség is megpróbálta félbeszakítani. A fellépésről hang- és filmfelvétel is készült: utóbbit a Peter Jackson rendezte Get Back című, háromrészes dokumentumfilmben láthatjuk. A hangfelvételeket viszont önállóan sosem lehetett meghallgatni – egészen mostanáig.

Mostantól ugyanis a Get Back – The Rooftop Performance című anyag elérhető minden streaming szolgáltatónál. A dalokat Giles Martin (a The Beatles egykori producerének fia) és a Grammy-díjas Sam Okell (aki többek között a Yesterday, a Rocketman és a Bohemian Rhapsody című filmek zenéjén is dolgozott) keverte újra.

A tízdalos album, a Let It Be tavalyi újrakiadása, valamint a Get Back dokumentumfilm megjelenésének apropóján az ohiói Rock And Roll Hírességek Csarnoka egy különleges kiállítást is megnyit majd márciusban. Ígéretük szerint a látogatók a The Beatles próbáinak, felvételeinek kellős közepébe csöppenhetnek, emellett pedig a már oly sokszor említett tetőteraszos koncerten is „részt vehetnek”, egy hatalmas, projektorokkal és csúcsminőségű hangrendszerrel felszerelt teremnek köszönhetően.

A zenekar körüli felhajtás néhány, széles körben ismert rajongót is megihletett: Norah Jones például hamarosan megjelentet két feldolgozást. Az I’ve Got A Feeling és a Let It Be című dalokat az Empire State Building tetején vették fel, ezzel is tisztelegve az eredeti fellépés előtt. A világ leghíresebb újcirkusz-társulata, a Cirque Du Soleil pedig már lassan 15 éve töretlen sikerrel tartja műsorán a The Beatles LOVE címet viselő műsorát, amelynek aláfestő zenéjét a zenekar ikonikus dalai adják. Ők is egy tetőterasz-fellépéssel készültek, ami január 29-e, szombat óta elérhető a társulat YouTube-csatornáján.