A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Lángoló gitárok: Lövöldözés és túszejtés az Eagles of Death Metal koncerten

2015. november 14., 10:06

Párizsban péntek este több helyen lövöldözés és robbanás volt: 120 fölött van a halálos áldozatok száma. Egy bárra autóból tüzeltek, egy másik helyszínen, a francia-német labdarúgó mérkőzés helyszínéhez közel is robbantottak. A Le Bataclan klubban az z éppen zajló Eagles Of Death Metal-koncertre szemtanuk szerint két fegyveres ment be, és ott hatvan embert ejtett túszul. Legalább két magyar állampolgár is volt a helyszínen – információink szerint a Sziget munkatársai – akiknek sikerült kimenekülniük.

10986224_1670410799843365_1450033200_n

FRISSÍTÉS: A Consequence Of Sound úgy tudja, hogy legalább 100 embert ejtettek túszul a klubban, és egy szemtanú szerint nyolc fegyveres van velük. Az AP pedig arról ír, hogy legalább 35 embert meg is öltek a koncerten. A túszejtés az első jelentések szerint egy négy helyszínes, összehangolt terrorakció része.

Legalább két magyar is volt a helyszínen, ők nincsenek a túszok között, Facebookon írták, hogy rendben vannak. (A fenti képet is az egyikük készítette.) A Red Lemon nevű francia zenekar is a helyszínen volt, de szerencsésen kimenekültek, és azt írják, hogy az Eagles Of Death Metal tagjai is kijutottak. A Deftones zenekar is Párizsban tartózkodik éppen (ők is ebben a klubban léptek volna fel vasárnap), a koncerten is voltak, de 15 perccel a lövöldözés előtt már elmentek onnan. Ezt a zenekar basszusgitárosa is megerősítette.

A koncerttel egy időben zajlott a Németország-Franciaország barátságos futballmeccs is. A AFP több forrásra hivatkozva azt írja, hogy a stadion melletti robbantás öngyilkos merénylet volt.

A BBC információi szerint a koncertklub támadóinál robbanószerek vannak. Egy a klubból kijutó újságíró azt mesélte, hogy a helyre belépő terroristák közül ketten hárman elkezdtek vakon lövöldözni a tömegbe. A tárakat többször is újratöltötték, olyan 10-15 percig tarthatott. Maszk volt rajtuk, de nagyon fiatalnak tűntek. A klubot rendőrök vették körül, egyelőre nem mentek be. Úgy tudjuk, hogy a túszokat a belső terembe terelték.

FRISSÍTÉS: A legújabb információk szerint három túszejtő volt, közülük egy meghalt. A rendőrség arra kér mindenkit, hogy ne küldözgesse a Twitterre az információkat, mert a terroristák onnan tájékozódnak. Egy másik szemtanú szerint nem volt maszk a túszejtőkön. Berontottak, tüzelni kezdtek, és negyed óráig abba sem hagyták.

A Washington posztnak az Eagles Of Death Metal dobosának anyja megerősítette, hogy a zenekar jól van, de az nem biztos, hogy a hozzájuk tartozó csapatból mindenki kijutott.

Helyszíni beszámoló az egyik magyar túlélőtől (via Index.hu)

Jó hangulatu koncert volt a Bataclanban az Eagles of Death Metal zenekarral.
Mi, amikor megjöttünk, koncertkezdés után érkeztünk és egyből az emeletre mentünk a balconra. A koncert olyan 40 perce ment amikor két dal között hangokat lehetett hallani, elsőre nem tudtuk hogy mi az, nagyjából senki, aki az emelten volt olyan 20-30mp el később már lehetett tudni hogy mi van, hogy lőnek. Eredetileg olyannak tűnt hogy valami a hangcuccal nincs rendben.

Ekkor mindenki próbált kijutni az emeletről is, az egyetlen szerencsénk az volt hogy én turnékkal többször dolgoztam ezen a helyen így tudtam hogy merre lehet menni az erkélyről. Mindenki próbált lassan a backstage ajtó felé kúszni (ami az erkélyről a 3. emeletre a backstage-be vezetett). lassan oda tudtunk kúszni és így kijutottunk. Akkor én két embert láttam lent, gépfegyverekkel, az egyiknél volt még extra töltényes zsák is.

Amikor a backstagebe értünk akkor sokan álltak ott, mindenki tanácstalan volt hogy merre menjen, páran annyira pánikoltak hogy kiugrottak a harmadikról, mi amikor azon a backstage ajtón hallani kezdtük a lövéseket (nem tudom hogy feljött e valaki vagy csak lentről lőtte az ajtót) akkor indultunk meg lefele ahol a színpad mellett van vészkijárat és ott kirohantunk, ott már sokan kijutottak de közel sem mindenki, emberek feküdtek már az után és nagyon sokan véresek is voltak.

Sold out buli volt kb 1000-1200 emberrel és nagyon sokan voltak akik még bent voltak amikor mi kijutottunk, a lenti közönségtéren mindenki a földön feküdt vagy a pánik miatt vagy mert megsérültek.

Az egész város le van sokkolva, nem lehetett taxit fogni, senki nem tudott semmit még félórával azután sem hogy mi kijutottunk.

− írja Horváth Tibor, aki azzal a lánnyal volt, akinek Instagramos posztja látható legfelül. Horváth egyébként számtalan turnén és fesztiválon dolgozott a legkülönfélébb zenekarokkal világszerte, innen ismerte a helyet is.

FRISSÍTÉS: Az Eagles Of Death Metal posztolt a Facebookra, és egyelőre szedik össze a tagokat és a személyzetet. Ők egyébként november végén Budapesten lépnének fel. Más beszámoló szerint a túszokat egyesével végzik ki a terroristák.

FRISSÍTÉS: A Reuters és a Figaro szerint vége a túszdrámának, a rendőrség lelőtte a terroristákat, a túszokat pedig kiszabadította. Az AFP szerint körülbelül 100 halott van a koncertteremben.

FRISSÍTÉS (szombat reggel): A CNN szombat reggeli adatai szerint az áldozatok száma az egyes helyeken

  • Bataclan, Eagles Of Death Metal-koncert: 112
  • La Belle Equipe bár, rue Charonne: 19
  • Le Petit Cambodge kambodzsai étterem környéke, rue Bichat: 14
  • Stade de France nemzeti stadion: 4
  • Avenue de la Republique, 10. kerület: 4

Összesen nyolc terroristáról szólnak a reggeli hírek, akikből hét felrobbantotta magát, mielőtt a rendőrség lecsapott volna rájuk.

A U2 lemondta a szombati párizsi koncertjét. A zenekart összetört az emberi életek vesztesége miatt. A fellépést majd egy megfelelő időpontban pótolják.

November 29-én az Eagles Of Death Metal Budapesten lépett volna fel. Erről egyelőre semmit nem tudni, de a szervező A38 felfüggesztette a jegyeladást.

forrás: langologitarok.blog.hu