A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Láttam a jövőt meghalni – iamyank performansz az A38 hajón december 20-án

2022. december 18., 16:44

Láttam a jövőt meghalni címmel jelent meg iamyank második nagylemeze, amely őszinte, kitárulkozó és erősen önreflexív, mindannyiunkat rákényszerít, hogy szembenézzünk az életünk egy olyan részével, aminek sötétjébe alámerülni izgalmas, sötéten gyönyörű utazás. Aki lemaradt az akváriumos lemezbemutatóról a múlt hónapban, az december 20-án vigasztalódhat az A38 hajón, ahol iamyank a Zene x Látvány programsorozat keretében Susan Rein absztrakt festővel ad elő egy performanszt.

„Feltettem magamnak kényelmetlen kérdéseket: mitől félek a legjobban? Mi nyomaszt a leginkább? Mi az, ami itt ül a mellkasomon? Ezekre a kérdésekre nem érkeztek konkrét válaszok, csak különböző érzetek. Ezeket használtam üzemanyagnak. Felhoztam, megadtam magam neki, és amíg jól definiálhatóan éreztem a jelenlétét, próbáltam olyan zenei döntéseket hozni, amik szolgálták ezt az érzetet” – monda iamyank.

A második nagylemez elkészüléséhez vezető hatévnyi út startköve a Fekete Zajra készült kísérlet volt. A címadó dalhoz készült videó vezette fel a megjelenést, ami yanktól nagyon szokatlan és meglepő módon nem csak magyar címet kapott, de az első és eddig egyetlen nem instrumentális track is:

„Ennél a lemeznél már készítés közben tudtam, hogy lesz akinek erős, felkavaró, kényelmetlen lesz és ennek hangot is ad. Megtörtént és örülök neki. Az, hogy van, akinek ez a lemez kényelmetlen, megerősíti bennem azt, hogy sikerült végre átlépnem egy határt, amit régóta szerettem volna.”

Az album teljes verzióban a Bandcampen érhető el.

iamyanket pedig élőben legközelebb az A38 hajón láthatod, az év utolsó Zene x Látvány estjén, melyen a látványt egy elsősorban absztrakt festményeket készítő művész, Susan Rein hozza, a zenét oldalról pedig az elektronikus- és rockzene területén is maradandót alkotó iamyank prezentálja.

Jegyek

Címlapfotó: Sinco