A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Laura Mvula: The Dreaming Room – a brit neo-soul énekesnő új albuma

2016. június 9., 17:50

A birminghami zongorista-dalszerző-énekesnő Laura Mvula három éve futott be: a BBC Sound Of 2013 listán az élbolyba került, Sing To The Moon című debütalbumával a brit fekete zenéket ünneplő MOBO Awards gáláján a legjobb R&B/soul és női előadó kategóriákban is nyert – sőt Prince is a rajongója és mentora lett! Tavaly a Roskilde fesztivál Africa Express-koncertjén Damon Albarn és Graham Coxon (Blur) kíséretével lépett fel, lenyűgöző kémfilmdalt rögzített Az U.N.C.L.E. embere című Guy Ritchie-mozihoz, majd a funkmester Nile Rodgers közreműködésével elkészítette második albumát, mely itt már a jövő heti megjelenés előtt meghallgatható.

A karibi térségből – Saint Kitts szigetéről és Jamaikából – származó szülőktől 1986-ban született Laura Douglas (aki férjének, a zambiai származású operaénekes Themba Mvulának a családnevét tavalyi válásuk után is megtartotta) a popkarrierje előtt már nagy tapasztalatot halmozott fel, egyetemen tanult zeneszerzést, konzervatóriumban végzett, zenetanárként is tanított, vezetett dzsessz/neo-soul zenekart és gospel kórusokat egyaránt, és ambícióira az is jó példa volt, mikor a 2013-as Mercury Prize-jelölt bemutatkozó albumának anyagából a következő évben egy nagyzenekari kíséretű verziót is rögzített.

lauramvula16sit

A szorongásokkal és pánikrohamokkal küzdő művésznő a második albumával még bátrabbat vállalt, egy személyesebb és experimentálisabb, váratlan fordulatokkal és stiláris váltásokkal teli, többrétegű, szintetizátorokkal és gitárokkal bővített, funkosabb, modernebb hangzású anyagot, mellyel olyanok szintjére lépett, mint Janelle Monáe vagy nagy kortárs példaképe, Erykah Badu (ami a legnagyobb hősnőjét, a néhai Nina Simone-t illeti, előtte tavaly egy BBC-dokumentumfilmmel tisztelgett).

lauramvula-nile

A június 17-én megjelenő The Dreaming Room album itt hallható a nyitó Who Am I egyperces intrójától és a Nile Rodgersszel közös Overcome diszkó-funk slágerétől a rapper Wretch 32 közreműködésével felvett People című számon és rövidke közjátékokon (a vonós- instrumentális Renaissance Moonon vagy a nagymamájával való telefonbeszélgetésen) át a híres Maya Angelou-vers ihlette Phenomenal Woman szinti-funkos örömünnep-záródaláig.

FRISSÍTÉS: az album számonként a YouTube-on!

01 Who I Am
02 Overcome (feat. Nile Rodgers)
03 Bread
04 Lucky Man
05 Let Me Fall
06 Kiss My Feet
07 Show Me Love
08 Renaissance Moon
09 Angel
10 People (feat. Wretch 32)
11 Nan
12 Phenomenal Woman

az albumborító nagyban:

lauramvula-dreaming

.
az album két klipje, a Phenomenal Woman és az Overcome című dalokhoz:

FRISSÍTÉS 2: június 15-én a Show Me Love is kapott egy videót!

a BBC Radio 1 Live Lounge műsorában a New Person Same Old Mistakes című Tame Impala-számmal, melyet idén már Rihanna is feldolgozott:

a Shirley Bassey-hez és Amy Winehouse-hoz méltó stílben előadott You Work for Me, melyet Tobias Jesso Jr. és a Bag Raiders DJ-producerduó komponált Az U.N.C.L.E. embere mozielőzeteséhez és tévéreklámjaihoz:

egy 2014-as duett Jamie Cullum társaságában a Good Morning Heartache című Billie Holiday-sztenderddel:

az amerikai dzsesszénekes Gregory Porter 2013-as Water Under Bridges című dalának 2014-ben felvett duettverziója Laurával:

.
Laura Mvula 2013-as Sing To The Moon debütalbumának klipdalai:

Green Garden – a szám, amit egy időben Prince saját bevallása szerint minden reggel meghallgatott ébredéskor:

That’s Alright

She – a Dél-Afrikában forgatott első videójával és alatt szólóban egyetlen zongorával még 2012-ből:

.
mostanában már inkább szintetizátorral:

lauramvula-korg

King Hannah: Well-Made Woman – új klipdal Hannah Merrick gitáros-énekesnő együttesétől
szept. 23., 23:48
Damon Albarn: Royal Morning Blue – újabb szám Blur/Gorillaz-főnök szólólemezéről
szept. 23., 9:44
Alt-J: U&ME – új klipdal négy év után a negyedik album elé
szept. 22., 19:14
Eels: Good Night On Earth – a 2022-es Extreme Witchcraft album és budapesti koncertje elé
szept. 22., 5:55