A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Laurie Anderson az első jelentős pilótanő, Amelia Earhart ihlette új konceptalbumot ad ki

Wágner Gábor
2024. június 25., 16:01

A 77 éves művésznő Amelia címmel adja ki új nagylemezét a Nonsuch kiadónál augusztus 30-án. A tragikus sorsú első női pilóta, Amelia Earhart ihlette az album dalait, róla szól a 22 számos nagylemez.

Laurie Anderson azon idős művészek közé tartozik (ilyen még John Cale vagy Kim Gordon is), akik sosem nyugszanak, progresszivitásuk cseppet sem kopott az évtizedek során, így maradtak önazonos alkotók. Anderson kisebb-nagyobb kiadásokkal a mai napig készíti szólóban vagy társakkal a nagylemezeit, a legfrissebb az előbbi kategóriába tartozik. Persze a keze alá dolgozó társak azért most is akadtak, például a Brno-i Filharmonikusok, Anohni, Marc Ribot és még sokan mások.

Az Amelia című nagylemez Amelia Earhart életét és utolsó útját dolgozza fel. A legendás amerikai pilóta volt az első nő, aki szólóban átrepült az Atlanti-óceán felett. Earhart később megkísérelte megkerülni a Földet a gépével, de 1937. júliusában a Csendes-óceán középső részén, a Lae-sziget és a Howland-sziget között tűnt el a gépével együtt, nem sokkal a 40. születésnapja előtt. Azóta számtalan, képtelenebbnél képtelenebb történet és összeesküvés-elmélet született arról, hogy mi történhetett vele. Ennek vetett véget az év eleji felfedezés: a Deep Sea Vision óceánkutató cég februárban jelentette be, hogy valószínűleg megtalálták a pilótanő repülőgépének roncsait.

Laurie Anderson a 22 számos nagylemezének szövegeit három irányból szedte össze: Amelia Earhart repülési naplóiból, a férjének írt leveleiből és saját kútfőből. Az augusztus 30-án kiadásra kerülő nagylemezről egy hangulatos dal (Road to Mandalay) már meg is jelent.

Szerző: Wágner Gábor