A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Led Zeppelin: újabb régi lemezek – Made in India

2015. június 4., 14:49

Led Zeppelin eddig ismeretlen, Indiában rögzített felvételei is szerepelnek a zenekar újrakiadási sorozatában. A legendás blues-rock zenekar tagjai a hetvenes évek elején többször is jártak Indiában.

Két dal, a Friends és a Four Sticks Mumbaiban indiai zenészekkel rögzített változata szerepel a Coda című Led Zeppelin-album ritkaságokkal, bónusz felvételekkel kiegészülve július 31-én újra megjelenő változatán – írta a BBC.
Robert Plant énekes és Jimmy Page gitáros indiai utazásai során közösen zenélt a Bombay Orchestrával. A Coda felturbózott változatára e felvételek közül került fel a Friends és a Four Sticks (utóbbi Four Hands címmel). A Friends eredetije a Led Zeppelin III című, 1970-es lemezen van rajta, a Four Sticks pedig az 1971-es Led Zeppelin IV-en.
Led Zeppelin 1971-1972-ben többször turnézott Ázsiában, és ekkor voltak Indiában is. A Hindustan Times című indiai lap most arról írt, hogy Plant és Page veterán bollywoodi zenészek egy csoportjával vett részt egy közös felvételen.Az együttes mumbai felvételei eddigi hivatalosan nem jelentek meg, bár különböző kalózlemezeken már napvilágot láttak. Az egyik felvételen hallható például, hogy Page az ütemet és a skálát magyarázza egy indiai fuvolásnak, Vijay Raghav Raónak, aki az instrukciókat továbbadja a rockzenét nem ismerő zenésztársainak.
A Coda (1982) mellett a Presence (1976) és az In Through the Out Door (1979) kibővített változata is megjelenik július 31-én. Valamennyi album remaszterizálását a 71 éves Jimmy Page végezte el.
A rockzenét új dimenzióba helyező, óriási hatású zenekar, a Led Zeppelin 1968 és 1980 között, John „Bonzo” Bonham dobos haláláig létezett. Az együttes (Plant és Page mellett John Paul Jones volt a basszusgitáros) 2007-ben egyetlen alkalommal újra színpadra állt Londonban (Bonham fia, Jason dobolt). A Led Zeppelint 1995-ben beiktatták a Rock and Roll Hírességek Csarnokába, 2005-ben Grammy-életműdíjat vehettek át.

További információ