A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Legyen tiéd A város legszebb nője – hamarosan megjelenik Charles Bukowski új kötete

2024. február 25., 17:48

Hét éve nem jelent meg új kötete Charles Bukowskinak itthon, de ezennel vége a hét szűk esztendőnek: a Troubadour Books Kiadó és a Vörösbegy Könyvek gondozásában jelenik meg április 10-én Charles Bukowski új novelláskötete A város legszebb nője címmel. A könyv első bemutatója tavasszal lesz Budapesten, a fővárosi művészvilág kedvenc törzshelyén, a Nemdebárban – ahol minden bizonnyal maga Bukowski is szívesen álldogálna a pultnál.

Milliók kedvenc Vén kujonja, Charles Bukowski, a 20. század amerikai irodalmának mára egyik legkiemelkedőbb alakja és még mindig legegyénibb hangja nem csak ünnepelt költő és regényíró, de zseniális novellista is.

A város legszebb nője most jelenik meg Magyarországon először, ráadásul hét éve ez az első itthon eddig kiadatlan kötete, ami újfent „Bukowski magyar hangja” és egyben a rádió szerkesztője, Pritz Péter fordításában és Bajtai Zoltán, a Bukowski-életműsorozat szerkesztőjének tevékeny közreműködésével lát napvilágot.

„Az öreg” természetes élőhelyén: a bárpultnál, az általa írt Törzsvendég című film egyik híres jelenetében:

A város legszebb nője című kötetben harminc novella szerepel, és mind olyan, mintha egy-egy kisfilmet néznénk, vagyis, így nem 2 az 1-ben, hanem 30 az 1-ben az élmény, amit Buktól kapunk.
Vannak köztük megrázó, letaglózó, abszurd, groteszk, gyomorba vágó, rettenetes, illetve végtelenül vicces, szórakoztató és máig aktuális – sőt, profetikus – darabok, amiknek közös nevezője az a következetesen kívülálló, az életet egyszerre mélyen megélő és kívülről szemlélő attitűd és elegánsan nyegle stílus, ami Bukowskit már egészen fiatal kora óta jellemzi, és amiből halhatatlan műveit írta.
Ha a novella az irodalom Instagram-posztja (© Pritz Péter), akkor Bukowskitól most harminc olyan posztot kapunk, amik ugyanolyan emlékezetesek lesznek, mint találkozásunk életünk első szerelmével, mint életünk első dugása, koncertje vagy berúgása.
2024-től a TROUBADOUR BOOKS és fiókkiadója, a VÖRÖSBEGY Könyvek folytatja alapítóinak húsz évvel ezelőtt megkezdett küldetését, és gondozza tovább Magyarországon Charles Bukowski életművét, már nem beszerezhető és még soha ki nem adott kötetek megjelentetésével.

„»Don’t try« – áll az öreg sírfeliratán. Ne próbáld, csináld. Mi sem próbáljuk, csináljuk” – vallják az alkotók.

A kötet már előrendelhető, itt.

További infó: https://www.troubadourbooks.hu/

FB: https://www.facebook.com/troubadourbooks

A város legjobb bárja: https://www.facebook.com/nemdebar

Részletek a könyvbemutatóról később.

Borító: Győrösi Imre

Szerző:
Hálószoba aréna rock – Des Rocs rock’n’roll bulija az Analog Music Hallban
ápr. 22., 19:28
Legyél részese a Sziget körforgásának!
ápr. 21., 23:38
Talponálló | 2024.04.19. (Podcast)
ápr. 21., 10:42