A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Leon Bridges feat. Terrace Martin: Sweeter +FRISSÍTÉS: videoklip a texasi gitáros-énekes protest songjához

2020. június 8., 22:40

A 2015-ös Coming Home debütalbumával feltűnt texasi soul gitáros-énekes Leon Bridges a 2018-as Good Thing nagylemeze óta főleg kollaborációkban szerepelt – a rapperlány DeJ Loaffal közös Liberatedben, Kacey Musgraves énekesnő karácsonyi albumán, a Khruangbin trióval felvett négyszámos EP-n, Noah Cyrusszal és John Mayerrel készített alkalmi duettekben. Most az aktuális amerikai tüntetések eddigi legerősebb protest songját és klipjét jegyző dzsessz-funk-hiphop multiinstrumentalista-producer Terrace Martinnal adott ki egy közös dalt.

A főleg Kendrick Lamar-lemezek társszerző-producereként ismert Martin nem először dolgozik együtt az ifjú dalnokkal, amint arról a fenti stúdiófotó is tanúskodik 2016-ból, mikor Baz Luhrmann rendező The Get Down tévésorozatához rögzítettek egy feldolgozást a Temptations együttes egyik hetvenes évekbeli slágeréből. „Úgy érzem, Leon nagyon fontos darabja a művészeti kirakójátéknak, egyszerre képviseli a múltat, a jelent és a jövőt” – lelkesedett a szaxofonos-producer, aki 2018-ban hivatalos dzsesszremixet is készíthetett egy Bridges-kislemezdalból, most 2020-ban pedig a gitáros-énekes készülő harmadik albumára szánt Sweeter című közös szerzeményüket hallhatjuk idő előtt, mivel a páros úgy döntött, hogy ezt a számot a mostani társadalmi-politikai helyzetben kell közzétenni.

„Texasban felnőve a saját bőrömön is megtapasztaltam a rasszizmust, ahogy a barátaim is. . . Túl sokáig voltam dermedt állapotban a rendőri brutalitás tekintetében. George Floyd halála volt számomra az utolsó csepp a pohárban. Akkor történt meg először, hogy olyasvalaki miatt sírtam, akit nem ismertem személyesen” – mondja a 30 éves gitáros-énekes, aki az egy hete készült fenti képen egy texasi békés demonstráció résztvevőjeként pengeti River című 2015-ös dalát.

Az itt hallható Sweeter című Terrace Martin-kollaboráció a sajtóanyag szerint egy fekete férfi szemszögéből íródott, aki utolsó lélegzetét veszi és érzi, amint a lelke elhagyja a testét – és a szövegben szóba kerülnek a sötét idők, melyeken az amerikai társadalom Martin Luther King után bő fél évszázaddal sem tudott túllépni.

FRISSÍTÉS: a június 16-án bemutatott klip a texasi fotográfusnő Rambo Elliott rendezésében!

FRISSÍTÉS 2: június 19-én bemutatott videó élő felállással, a szaxofonos Terrace Martinnal és a billentyűs Robert Glasperrel!

Hoping for a life more sweeter
Instead I’m just a story repeating
Why do I fear with skin dark as night?
Can’t feel peace with those judging eyes

I thought we moved on from the darker days
Did the words of the King disappear in the air
Like a butterfly?
Somebody should hand you a felony
Because you stole from me
My chance to be

Hoping for a life more sweeter
Instead I’m just a story repeating
Why do I fear with skin dark as night?
Can’t feel peace with those judging eyes

The tears of my mother rain rain over me
My sisters and my brothers sing sing over me
And I wish I had another day, but it’s just another day

.
Leon Bridges korábbi munkái Terrace Martinnal: a 2018-as Bad Bad News sikerdalból készített dzsesszes instrumentális rework. . .

. . .és a Temptations-féle 1970-es Ball Of Confusion (That’s What The World Is Today) feldolgozása a 2016-os The Get Down sorozathoz:

.
ráadásként itt a koronavírus-karanténhelyzet alatt kiadott Inside Friend című John Mayer-duett áprilisi klipje. . .

. . .és egy Billboard-slágerlistára is feljutó Leon Bridges-felvétel, a July című Noah Cyrus-dal tavaly őszi duettverziója:

.
Leon Bridges és Noah Cyrus ott voltak a Beautiful Day című U2-sláger tegnap bemutatott feldolgozásában is, olyan további közreműködők mellett, mint Camila Cabello, Tove Lo, Khalid, Finneas O’Connell vagy a Coldplay-frontember Chris Martin:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39