A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Charlie Winstonnal

2019. február 9., 20:09

Az angol származású dalszerző-előadó, aki Franciaországban jóval népszerűbb, mint saját hazájában, pedig a britek egyik büszkesége, Peter Gabriel fedezte őt fel, legutóbb két éve járt nálunk, az A38 hajón adott koncertet. Február 10-én visszatér a tett színhelyére, hogy bemutassa nekünk most megjelent új albumát, a Square 1-t.

Charlie Winston zenészcsaládból származik, szülei folkzenészek voltak, és ez az élmény legalább olyan meghatározó erővel bírt zenei stílusára, mint saját nagy idoljai: Tom Waits, Bob Dylan meg Jacques Brel. A többféle hangszeren is magabiztosan muzsikáló Charlie első számú hangszere a basszusgitár, és mielőtt 2007-ben kiadta első szólóalbumát, a tesója zenekarában pengetett vele, miközben színdarabokhoz írt zenéket, sőt a komolyzenébe is belekóstolt. Ám miután a Make Way című bemutatkozó albuma megjelent, a sorsa is eldőlt. Azóta már az ötödik nagylemeze jelenik meg, a legfrissebbet csupán pár nappal a február 10-i hajós koncertje előtt adta ki.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Charlie Winston

Mit hallgatsz most?

A Villagers: The art of pretending to swim című albumát, amiről itt egy dal:

Bon Iver az egyik kedvenc zenekarom, sose lehet csalódni benne. 22, A Million című albumuktól teljesen odáig vagyok.

Pár tag ebből a zenekarból a barátom, és már dolgoztunk együtt. Ez az együttes szerintem most a legizgalmasabb dolog Angliában.

Sons of Kemet Your: Queen Is A Reptile

Mi a kedvenc dalod az idén?

James Blake bátorsága nagy inspiráció számomra. Kevés művész enged meg magának ennyi alkotói szabadságot. Egészen egyedülálló.

Életed első meghatározó dala?

Prince: Sign o’ the Times című dalától teljesen kész lettem, amikor először meghallottam, és a mai napig ugyanolyan hatással van rám.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Egy jó barátom, aki a Square 1 című albumom co-producere volt, már jó ideje beszél nekem Oumou Sangaréről. Most meghallgattam Mogoya című albumát, és minden hangját imádtam.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Tom Waits: Mule Variations című albuma életem egy olyan kiemelkedő pillanatát fémjelzi, amit már nem lehet tőlem elvenni.