A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Dudich Ákossal, az ABC 0-24 – NONSTOP ROCK ’N’ ROLL INTERJÚK társszerzőjével

2017. július 27., 17:53

Nemrégiben jelent meg két ismert (főként) zenei újságíró, Dudich Ákos és Pritz Péter közös interjúkötete, az ABC 0-24 – NONSTOP ROCK ’N’ ROLL INTERJÚK. A 460 oldalas könyvben – mágikus számok következnek – 69 magyar illetve külföldi előadó és 85 interjú szerepel, a lehető legdemokratikusabb módon: ábécé sorrendben.

Olvashatunk interjúkat többek között az Aerosmith, az Alice In Chains, a Faith No More, a House of Pain, a Massive Attack, a Primus, a Prodigy,  a Queens of the Stone Age, a Rammstein, a Red Hot Chili Peppers, az R.E.M, a Slayer , a Smashing Pumpkins, a Stereo MC’s, a Therapy? tagjaival, magyar részről pedig többek közt az Anima Sound Systemmel, a Bёlgával, a Hangmással, a HS7-tel, az Isten Háta Mögött-tel, az Ivan & the Parazollal, a Kiscsillaggal, a Quimbyvel, Senával, a Sexepillel, a VHK-val és még sokan másokkal.

A kötethez friss, exkluzív interjúkat adtak: Csigó Tamás (Beat Dis), Grandpierre Atilla (VHK), Rex Brown (ex-Pantera, ex-Down), egy 2013-as eddig meg nem jelent interjú pedig itt olvasható először a Quimby frontemberével, Kiss Tibivel.

Most pedig ünnepélyesen felakasztjuk a hóhért.

Mi volt életed első interjúja?

Pityesszel (Horváth István) készítettem az első „igazi” interjúmat, amikor már a Neck Sprainben üvöltött. Értem ez alatt, hogy mivel az egyik hősömről volt szó, és már volt némi tapasztalatom, erre már rendesen fel tudtam készülni, és az interjúnak volt füle meg farka…

Melyik interjút vártad a legjobban?

Mike Pattonnal volt lebeszélt interjúm, amikor a Zu zenekarral lépett fel az A38 Hajón. Először áttették az interjút a koncert előttről a koncert utánra, de ekkor még nem éreztem a vesztemet. Aztán, amikor már pakoltak a zenészek, köztük Patton is, türelmesen vártam a színpad előtt. Egyszer csak látom, hogy egy csaj felsurran Pattonhoz, súg valamit a fülébe, mire az felhúzza magát és elviharzik. Pár perc múlva jött a hír, hogy Patton lemondta minden interjúját. Nem tudom, mit mondott neki az a csaj, de kösz szépen.

Melyik interjúra vagy a legbüszkébb?

Egy Grandpierre Atilla-interjúra mindig büszke az ember, mert kőkeményen tartani kell vele a lépést, ha csak egy pillanatra is elkalandozol, akkor menthetetlenül elveszíted a fonalat, és aztán csak állsz, mint Travolta. És ezek általában hosszú, kimerítő és mély interjúk. Atilla mindig új dimenziókat nyit, nem lehet földhöz ragadt kérdésekre szorítkozni.

Kivel volt a legnehezebb interjút készíteni, azok közül, akik a kötetben szerepelnek?

A nehéz eseteket kihagytuk, Everlast került csak bele ezek közül, mert az ő interjúja tanulságos, mai szemmel pedig már szórakoztató is. Egyrészt nem tudtam róla, hogy hirtelenharagú, másrészt talán nem fogalmaztam meg jól azt a kérdést, amin felhúzta magát, ugyanis, ha máshogy vezettem volna fel, talán hagyja, hogy végig mondjam, és nem borul ki… Bírom a fickót, de ott és akkor egyértelműen hazudott a PR-ja érdekében. És a poén, hogy a végén ezt még Danny Boy is alátámasztotta…

https://www.youtube.com/watch?v=RvfaJ7OnzNM

Ki volt a legkönnyebb alany?

Ilyen sok volt, néha a legváratlanabbak, mint Tricky, Les Claypool, vagy Kerry King. Pillanatok alatt egy hullámhosszra kerültünk, de ezek mind rövid interjúk voltak, ki tudja, meddig tartottak volna, ha több időnk van. Így aztán inkább a Bohemian Betyarst emelném ki, akikkel gyakorlatilag bármeddig el tudnék dumálgatni…

 

FaceBook oldal.

A kötet megrendelhető itt.