A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Marvinnal, a Bëlga DJ-jével

2023. január 6., 15:09

Egy Bëlga koncert mindig jót tesz a léleknek, mint a januári napsütés. Az ország egyetlen belga zenekara január 20-án és 21-én kezdi az évet az Akvárium Klubban egy dupla koncerttel. Ennek örömére a zenekar DJ-jét, Marvint kérdeztük arról, hogy mik ma és mik voltak régen a kedvenc számai, lemezei, amit kicsit nehezményezett is, mert rendes zenefüggő ember nem tud olyan kérdésre felelni például, hogy „Mi az a zene, ami nélkül nem tudsz élni?”, de végül csak megválaszolta azt is.

A legnagyobb művészek olyan dolgokat alkotnak, amik örökre beleivódnak az emberek agyába, közkinccsé és kollektív tudásunkká, élményanyagává, kulturális referenciapontokká válnak. Ilyen művészek a Bëlga tagjai is, akiknek legalább annyi örökre szóló idézetet köszönhetünk, mint mondjuk Woody Allennek. Képtelenség lenne felsorolni az összes dumát, amit a Bëlgának köszönhetünk, de gondoljunk csak bele, mennyivel szegényebbek lennénk anélkül, hogy „egy-két-há, kurva anyád”, „magyar vagyok, szittya vagyok”, „hé, gyerek nyitva van a jobb hátsó”, „reptet a pia, Hungária” vagy épp „Trianon tagadó Tibi, alias három T” nélkül. Én például a „várjál” szót csak úgy tudom kimondani, hogy „várjávárjávárjá”, Dominikáról a bor jut eszembe, a kovboj szóról az, hogy „egy kavboj, mit tehet, ha tripperes?”, előfordul, hogy úgy köszönök: „kurva anyádat megbaszod, mi a helyzet?”, a kovidot egy benzinkúton töltöttem a Ben-zin-kúttal, Miskolcra csak káromkodni járok, és közben azt dúdolgatom, hogy „nyeljél gecit, vagy négy-öt decit”. A Bëlga nemhogy megunhatatlan, hanem olyan szerves részét képezi az életünknek, mint a levegő.

Január 20-án és 21-én tehát végre újra levegőhöz juthatunk az Akvárium Klubban a Bëlga dupla koncertjén, addig pedig átböngészhetjük, hogy az zenekar DJ-je, Marvin miket hallgat most és mindörökké.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – DJ Marvin

Mit hallgatsz most?

Reggel szembe jött, bent ragadt…

Mi volt a kedvenc dalod tavaly? 

Ilyen kérdésre hogy lehet válaszolni? Maximum kérdéssel, kérdésekkel: melyik nap, melyik órában?

Azért egy kedves barátom munkásságát itt hagyom, „one in a million” jeligére:

Életed első meghatározó albuma?

Többször, sokszor meghatározták az életemet, különböző aspektusból. Egyet megnevezni lehetetlen, Te is tudod.

Réges-régen:

Nagyon régen:

Meglehetősen régen:

Jó régen:

Elég régen:

Még vagy százat linkelhetnék, de most sietnem kell, sok a dolgom.

Melyik Belga számot élvezed mostanában leginkább élőben játszani?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Erre a kérdésre egy tisztességes zenefüggő nem tud valid választ adni, sorry.

Facebook-esemény

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30