A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Prieger Szabolccsal a vasárnapi Anima-koncert kapcsán

2022. január 27., 13:39

Január 30-án, vidám vasárnapunk lesz: az Anima Sound System nagyszabású évindító koncertet ad a Várkert Bazárban. Ennek kapcsán a zenekar egyik társalapítóját, Prieger Szabolcsot kérdeztük kedvenc zenéiről, és egészen Link interjúnkból az is kiderül, hogy melyik Anima számot szereti manapság a leginkább élőben játszani.

Azoknak, akik szeretik a zenét, és az elmúlt húsz-harminc évben aktívan járnak itthon koncertekre, az Anima Sound System bizonyára egy biztos hivatkozási pont az életükben, ha rajongói a zenekarnak, ha nem. Ez azért lehet így, mert miközben az Anima Sound System kollektíva lassan harminc éve állandóan formálódik és változik, gyakorlatilag mégis ugyanazt a kulturális, zenei és spirituális kiállást és világlátást képviseli és közvetíti, mint indulásakor. Az Anima világa olyan, mint egy utópisztikus, soha el nem jövő ideális világ, aminek már az ígérete is elég ahhoz, hogy kicsit jobban érezzük magunkat a minket körülvevő valós világban. Az Anima világában minden kulturális és zenei elem, minden rassz és minden tanítás megfér egymás mellett, hogy csak néhány végletet említsünk, mondjuk a ministrys Al Jourgensentől Bob Dylanig, a dubtól és a drum and basstől a népzenéig és a Bibliától a Talmudig minden. Ez persze még kevés lenne, ha nem lenne emögött Prieger Zsolt hatalmas, gyermeki szíve és állandó tudásszomjtól fűtött elméje. Zsolt fáradhatatlanul ontja ránk újabb és újabb zenei megoldásokba csomagolt, szebb világra törekvő elképzeléseit. Ha olyan lenne a világunk, amilyen az Anima Sound Systemé, akkor az összes izmus megférne egymás mellett, és végre eljönne az a kurva világbéke. Nagy szavak, tudom, de hogy máshogy lehetne egy olyan zenekarról beszélni, amely közel harminc éve megalkuvás nélkül, konzekvensen, szeretetteljesen, önmagához, erkölcsi tartásához és saját művészeti elképzeléseihez híven hat, alkot, gyarapít, és emeli fel lelkünket újra és újra és újra?

“Kit érdekel, honnan jöttél, Isten hozott nálunk, testvér.”

Zsolt mellett testvére és hű társa, Prieger Szabolcs az, aki az Anima Sound System társalapítójaként a zenekar magja vagy törzse maradt. Ők ketten vezetik a folyamatosan bővülő, változó, vetésforgó Anima-családot, aminek működésére igen kézenfekvő példa az, hogy január 30-án a Várkert Bazárban, Földről az égbe című koncertjükön három együttesnyi vendégművész fog velük fellépni.

A koncertről bővebben:

“Az Anima Sound System évindító nagykoncertjén nemcsak a zenekar három évtizedének népdalok által inspirált darabjai, de a legismertebb slágereik is szerepet kapnak, sőt, a tervek szerint a koncert számos, az Animát tisztelő művészvendég izgalmas részvételével valósul meg, akikkel együtt vallásos népi dalokat és gospeleket – utóbbiakat különleges kórus részvételével – is programba emelnek.

A Földről az égbe című koncertprogramban – amely a kárpát-medencei kulturális tradíciók egymásra találását járja körbe Anima és népdalokkal – visszatér a zenekar első énekesnője, Bognár Szilvia, akinek nevéhez számos népdal ihlette Anima muzsika fűződik, például a Rakjuk a tüzet, a Csángó vagy a Csillagtalan. A tradíciót és a családi kötelékeket erősíti az alapító Prieger Zsolt és Szabolcs, valamint Zsolt lánya, Fanni, aki 13 éve tagja a zenekarnak, de meghívást kapott a csíki Bocskor Bíborka is, aki előadja az Anima Csík együttes által is feldolgozott Sose lesz vége című számát. Érkezik Magyar Bori a Makámból és Szalóki Ági is. A meghívást elfogadta Berecz András és fia, Marci, ahogy a zenekar régi nagy barátja, Csoóri Sándor Sündi is, de Törőcsik Franciska is énekelni fog, hiszen vele is közös dalt írt a közelmúltban a zenekar a magyar roma hagyomány előtt tisztelegve, amelynek egyik legkiválóbb képviselője, Kovács Antal, a Romano Drom vezetője és énekese, és Unger Balázs a Cimbalibandból is tiszteletét teszi egy dal erejéig, bizonyítva: a magyar kultúra egy és oszthatatlan.”

“A műsor egyszerre szól a kulturális egymásra hatásról, a zenei testvériségről és a magyar tradícióról, amely a múltban gyökerezik és szorgosan keresi a jövőt és a modernitást, s közben egyszerre szólítja meg az összes generációt. Földről az égbe – hagyományok és hit őrzésével.”

A koncert előtt pedig még azt is megtudhatjuk, hogy milyen zenék vannak és voltak hatással Prieger Szabolcsra.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Prieger Szabolcs, Anima Sound System

Mit hallgatsz most?

Általában, amikor csak úgy zenét hallgatok többnyire automatikusan David Bowie töltődik a lejátszóba… Most épp ez!

Mi a kedvenc dalod eddig az idén?

Damon Albarn új lemezéről a Royal Morning Blue. Már vártam nagyon!

Életed első meghatározó dala/albuma?

Mielőtt Zsoltival elkezdtük az Animát a 90-es évek közepén, én egy post-hardcore zenekart csináltam. Akkoriban ezt sokat hallgattam, mindig is szerettem egyszerű dalokat írni, azóta is…. Persze, amúgy Beatlest kellett volna választanom, ez most csak úgy beugrott!

Mivel győzöd le a téli levertséget, depressziót?

Talán a szombathelyiség hozta, meg az FM4, hogy sok német nyelvű zenét hallgatok és be is jön amúgy. Egy jó példa erre a LoeweLoewe! Szerintem téli fáradtságra a legjobb…

Melyik Anima számot szereted mostanában leginkább élőben játszani?

Ilyenkor azt szokás mondani, hogy a legfrissebbet, de nálam ez pont fordítva működik! Úgyhogy legyen a Hajnal volt, azt épp 28 éve játsszuk!

Facebook-esemény

A szerdai Rühös Foxi koncert (mozgó)képekben
ápr. 21., 18:52
KOTTAMAGYAR Vol. 22 – HÁTTAL A VILÁGVÉGÉNEK
márc. 27., 17:32
Jó kedved van? Nézd meg a TOOL új videóját, egyből elmúlik
márc. 22., 15:21