A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Scott Hansennel (Tycho)

2020. február 20., 11:59

Február 24-én, négy nappal új nagylemeze (Simulcast) megjelenése előtt ismét Budapesten, az Akvárium Klubban (és az A38 Hajó szervezésében) lép fel az amerikai downtempo manapság legjobban csengő neve, a Tycho. Ebből az alkalomból a zenekart irányító Scott Hansen osztotta meg velünk kedvenc zenéit.

A jelenleg negyvenes évei első felében járó, amerikai Scott Hansen az ezredforduló környéke óta dolgozik Tycho név alatt, ami egy időről időre megújúló zenekar, élén multiinstrumentalista-producer-zeneszerző hősünkkel. A zene patchwork-szerűen, sok-sok összetevőből (ambient, downtempo, post-rock, dream pop, shoegaze és IDM) kialakított, és olyan különös tájakra viszi a hallgatóját, ami biztosan nem az általunk ismert Földön található.

A kezdeti időkben még lassan őröltek a Tycho malmai, több év is eltelt két nagylemez között, melyek kitartóan formálták egyre kontúrosabbá zenei világukat, amiben nem csupán a dallamok, hanem az azokat kísérő vizuális háttér is legalább annyira fontos és meghatározó. 2010 után aztán felgyorsultak az események, a Tycho egyre jegyzettebb névnek számított világszerte, ami a kreatív energiáikra is kedvező hatással bírt. Jelen pillanatban ott tartunk, hogy még ki sem hűlt a tavaly nyáron megjelent Weather című nagylemez, már itt is a következő, a február 28-án megjelenő Simulcast, melyről az alábbi az első fecske.

A Tycho nem először jár nálunk, aminek már csak azért is örülünk, mert bár a nagylemezek is elérik a hallgatónál a kellő hatást, azért ez a zene élőben működik igazán, a totális elszállás elsősorban akkor garantált. Most még ugyan a tavalyi Weather album világkörüli turnéját tapossák, ennek egyik állomása a budapesti Akvárium Klub – ahol Scott Hansenék az A38 Hajó szervezésében lépnek fel -, ám abban biztosak lehetünk, hogy a soron következő új albumról is elhangzik majd pár szám. A Tycho egy ígéretes előzenekarral érkezik hozzánk, a teljesen habkönnyű, enyhén melankolikus és nagyon szerethető tengerparti diszkót prezentáló, Los Angeles-i Poolside-dal.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket: Scott Hansen (Tycho).

Mit hallgatsz most?

Ahogy nekünk, úgy nekik is nemrég jelent meg új nagylemezük – ami, akárcsak az eddigiek, nagyon jó -, úgyhogy ismét elővettem tőlük az At Mt Zoomert, ami az egyik kedvenc lemezem.

Mi a kedvenc dalod az idén? 

A múlt év nagy részét munkával töltöttem, így az új cuccok meghallgatására csak most jutott időm. Nagyon bírom ezt az albumot az elejétől a végéig.

Életed első meghatározó dala?

8 éves koromban kaptam egy csupa Beatles dalokból álló mixtape-t, ez volt az első zene, ami nem a szüleimtől jött. Addig még nem hallottam hasonlót, a konvencióknak fittyet hányó szerkesztés és mintavétel teljesen újszerű volt a számomra.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mindig kérdezik tőlem, hogy mennyit inspirálódtam a Slowdive  zenekartól, de még sosem hallottam őket. Most meghallgattam a közelmúltból a Sugar For The Pill című számukat, és nagyon bejött. Úgyhogy végig kéne hallgatnom a klasszikus nagylemezüket, a Souvlaki-t is. 

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Az Interpol Turn On The Bright Lights című nagylemeze a legnagyobb kedvencem, ezt hallgattam a legtöbbet eddigi életem során. Amikor design munkáim vannak, akkor végtelenítve megy. Az összes Tycho album borítójának tervezése közben ez a zene szólt.

ESEMÉNYOLDAL