A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Varga Balázzsal, a Negative Art egyik vezetőjével

- PP -
2017. március 9., 19:59

Március 10-én, pénteken egészen különleges élmény vár azokra, akik kitartanak régi gyökereik mellett, illetve azokra, akik biztonságos kapaszkodót keresnek régi gyökerekben. A Barba Negrában Vágtázó Halottkémek és New Model Army koncert lesz, és előttük (fél 8-as kezdéssel) pedig a ’81-ben alakult legendás magyar punkzenekar, a Kretens is fellép.

A koncertet a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Negative Art szervezi. Egyik vezetőjét, Varga Balázst kértük meg, hogy mielőtt elárulja, milyen zenék voltak rá leginkább hatással, és miket hallgat ma, röviden összegezze a hazai rock/metál színtér egyik legfontosabb koncertszervezőjének húsz évét.

„A Negative Art 1997-ben indult, Noir alapította, én az indulás után nem sokkal csatlakoztam hozzá. Sokféle tervünk volt, aztán leginkább a koncertszervezésben sikerült kiteljesedni. Az elmúlt húsz évben kb. 300 banda koncertjét szerveztük le. Például: Katatonia, Opeth, Anathema, Moonspell, Chumbawamba, New Model Army, Motörhead, The Mission, Combichrist, Skinny Puppy, Death in June, Ozric Tentacles, The Legendary Pink Dots, Nevermore, Apocalyptica, Kyuss, Karma to Burn, A Place to Bury Strangers, Laibach, Hexvessel, Wovenhand, Anneke van Giersbergen, Tiamat, VNV Nation, Sólstafir, Paradise Lost, stb. Emellett lemezeket is adtunk ki, bulisorozataink voltak, és megcsináltuk a Fekete Zaj Fesztivált is.
A jelen jóval kevesebb buliról szól, de még van pár ötlet, amit a Negative Art név alatt szeretnék megvalósítani. Most a VHK-t segítem menedzserként, és pár éve megalapítottam a Tixa nevű online jegyeladó céget, ami messze a legizgalmasabb dolog, amit valaha csináltam. Folyamatosan jönnek az ötletek, nagyon jó munkatársakkal dolgozom együtt, és bízom benne, hogy az új cég története is hasonlóan izgalmas lesz.”

Mit hallgatsz most?
Két napja néztem meg Trainspotting 2-t és a film – a zenéivel együtt –  beleégett az agyamba. A film első része a gimis korom egyik meghatározó alkotása volt. Húsz éve kezdtünk koncerteket szervezni és az a film is kb. akkor pörgött.

Ma még ez a lemez is pörgött, mert pont most jelentkezett be hozzánk a The Black Heart Procession, csak iszonyat rossz dátumot adtak. Ettől függetlenül remélem, hogy össze tudjuk hozni a koncertet.

Mi a kedvenc dalod eddig az idén?

Nyáron a Chvrches koncertje volt a kedvencem a Szigeten, és miattuk kerestem elő újra a telefonom fülhallgatóját; rengeteget hallgattam a zenéjüket mostanában.

Flashback

Erről valamiért eszembe jutott, hogy pár évig Glasgowban éltem, és beleszerettem a helyi zenékbe, klubokba, na meg a skót fociba. Ott a stadionokban is vállalhatóbb zenék szólnak. Egyszer például félbeszakadt egy meccs a szünet után pár perccel, mert egy ember rosszul lett és meghalt a lelátón. Ez volt a szünet utolsó száma, vagyis az a szám, amit a halála előtt pár perccel hallott. Kíváncsi vagyok, hogy nálam mi lesz az utolsó.

Életed első meghatározó dala?

Ez most egy kicsit trükkös, mert erről a lemezről nem sikerült egyetlen dalt kiválasztani. Gimiben az egész osztályunk szomorúmetált hallgatott, feketében járt és jó volt ilyen arcok közé tartozni. Csináltunk egy házibulit, ahol egy sötét szobában ültünk és ezeket a számokat hallgattuk, de ettől még nagyon vidám volt az egész.

Életed második meghatározó dala?

Szintén a gimnazista, befordult időszak része. 10 évvel később pedig az volt igazán nagy dolog, amikor kiadtuk a Gire lemezét, és azon a lemezen szerepelt ez a dal. Egy Necropsia feldolgozás, amit eredetiben is nagyon szerettem.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?
Van egy szám, ami gyerekkoromban szólt a csabai focimeccsek szünetében. De nem ismerem az előadót és a dal címét, így most sem találtam meg.
Mostanában leginkább pont a munkatársatoktól, Déri Zsolttól kapok nagyon jó zenéket, valahogy jól ráérez arra, hogy melyik cikkeket küldje át nekem. Nagyon bírom például a Desperate Journalist idén január 1-én megjelent számát.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Ennél nincs jobb, a kedvenc számom a kedvenc bandámtól.

Facebook eseményoldal

Szerző: - PP -