A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Vranik Krisztiánnal, vagyis Krizsóval

bobdetroit
2018. január 4., 12:34

Öt évvel a Realistic Crew felbomlása után új szóló EP-vel jelentkezett Krizso. A karácsony előtt pár nappal megjelent, hatszámos (N)euro-Zen című EP dalait napjaink legizgalmasabb énekesnői adják elő: Odett, Judie Jay és Csordás Zita (Mayberian Sanskülotts) egyet-egyet, míg Jónás Vera kettőt. A lemez egyetlen instrumentális darabjában pedig a már a Realistic Crew lemezeken is közreműködött Hegyi Dávid zongorázik. Az EP zenei anyaga rettentően tömény, mégsem megterhelő. Mai, izgalmas, okos, súlyos, sötét és felemelő.

Krizso (magyar hangja Vranik Krisztián), ha úgy tetszik, a hazai zenei élet egyik nagyon fontos szürke eminenciása. Az arcát ugyan viszonylag kevesen ismerik, de a zenéjét annál többen. Legfontosabb zenekara, a Kalotás Csabával közösen alapított, 2001 és 2012 között működött Realistic Crew volt, amely magyar zenekarként, a Besh o droM és az Európa Kiadó mellett a Glastonbury fesztiválig is eljutott. Ez után alakult meg az Astryd nevű minimalista elektronikus popzenei projekt, amiben az énekesnő Marge és Gulyás Kristóf dobos voltak a társai. Közben Krizso egyre inkább a filmzeneszerzés és a producerkedés felé fordult. Testvére, Roland filmjeinek (Fekete kefe, Adás, Az állampolgár) állandó zeneszerzője. Producerként közreműködött az Akkezdet Phiai Kottazűr című nagylemezén, az utóbbi években pedig a Jónás Vera Experimenttel dolgozik együtt, a zenekar hangzásának kialakításában vállal jelentő szerepet.

Krizso most kedvenc zenéiről vall nekünk. A Link interjú tavaly év végén készült vele, de ettől függetlenül még aktuális. Ahogy új EP-je is, melynek dalai természetesen hallhatók az Open Air Rádióban is.

Kedvenc művészeink, zenerajongóink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Krizso

Mit hallgatsz most?

Mi volt kedvenc dalod tavaly?

Az van, hogy kínosan kevés zenét hallgatok, de erre felkaptam a fejem. A hangválasztás nagyon közel van hozzám.

Életed első meghatározó dala?

És tőlük minden, de ez után.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Nincs ilyen, de ez azért közelít. És kegyetlen.

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

Itt azt érzem mindig, hogy én írtam a szövegét.

Szerző: bobdetroit