A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Zságer Balázzsal

2021. július 19., 19:35

Idén 20 éves a Zságer Balázs vezette Žagar zenekar. Megalakulásuk óta megalkuvás nélkül járják saját útjukat, és senkiéhez sem hasonlítható, inspiráló, felemelő világot teremtenek a közönségüknek. 2021-ben ez lesz a Žagar első igazi élő fellépése, vendégművészekkel kiegészülve. Izgalmas, magával ragadó örömzenélésre számíthat az, aki július 23-án, pénteken ellátogat a Kobuci Kertbe.

Majdnem pontosan egy évvel azután, hogy a Žagar zenekar a tavalyi lezárás után első koncertjét adta Óbudán, a Kobuci Kertben. (A tavalyi koncertről a Three Seasons Fall-t itt megnézheted.) Az elmúlt húsz év során a zenekar legalább háromszor négyszer reinkarnálódott, és többek között azért is izgalmas együttes a Žagar, mert azzal együtt, hogy minőségben, egyedi hangzásvilágában, és stílusjegyeiben állandóságot hordoz, a négy nagylemez (amelyek mellett filmzenék is megjelentek, az Eastern Sugar 2004-ben és a My Day, Your Night 2015-ben) gyakorlatilag egy-egy korszakot is jelöl a Žagar pályafutásában. A pazar nyitány, a 2002-es Local Broadcast, a hidegrázós, gyönyörű szerzeményeivel, amik az elmúlt 19 év alatt egy hangot sem öregedtek, az ezt tovább gondoló, tovább boncolgató, dinamikájában még erősebb, összetettebb Cannot Walk Fly Instead, amelyen Ligeti Gyuri vitte már énekben a prímet, és amelyen az Underground Dívák is szerepeltek, egy tökéletes, popsláger-kiáltvánnyal, a Wings of Love-val (ami egyébként ma 3, 3 millió megtekintésnél jár a YouTube-on), aztán a 2013-as elvágyódó, elektronikus űropera, a Light Leaks, és végül a 2019-es természetközeli, itt-ott organikus technóba hajló, utazós Woods, Spirits & Sorcery mind egy-egy új korszakot is hozott, nem csak új lemezt. Július 23-án pénteken a Kobuci Kertben is ez az album és korszak adja majd a koncert-repertoárjuk nagy részét.

Szeptember 17-én, a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon pedig Ligeti Gyurival és DJ Bootsie-val kiegészülve újra összeállnak egy 20 éves jubileumi koncertre, ahol a teljes Žagar életműből válogatnak majd és amelyen többek között az Underground Dívák is ott lesznek.

A koncertekig pedig még bőven van időnk megnézni, hogy miket hallgat manapság Zságer Balázs, illetve mit hallgatna napi 24 órán át.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Zságer Balázs

Mit hallgatsz most?

Már egy ideje szinte csak ambient és drone zenéket hallgatok, van egy 24 órás Spotify playlistem… Tim Hecker pl. az egyik kedvenc:

Mi kedvenc dalod az idén?

Dal kifejezetten nincs, de Toki Foku – Human Design című albumát sokat hallgattam.

Életed második meghatározó dala? (Az első anno Ennio Morricone – Once Upon a Tim in the West-je volt. A korábbi Link interjút Balázzsal itt nézheted meg.)

A Doors – Riders on the Storm című számával sok lelki közösséget érzek.

Bár az ismert okokból rég volt koncertetek, melyik az a Žagar szám, amit mostanában vagy általában a legszívesebben játszol élőben és miért?

Szeretem játszani az Anata Wa Watashi-t és a Creamy Emptiness-t is, talán mert mindegyik egy-egy olyan filozófiát és tudatállapotot tükröz, amelyekben szeretek létezni.

Egyszer anno a Poptarisznyában volt egy olyan hír, hogy egy ember autóbalesetet szenvedett, beragadt az autóba, és sokáig nem tudott megmozdulni. Közben kazettán oda-vissza folyamatosan George Michael szólt a magnóból. Melyik az a szám vagy lemez, amit 24 órán át tudnál reapeten hallgatni?

Buddhista mantrákat vagy indiai bansurit tudnék csak repeaten hallgatni…

A július 23-i koncert Facebook-eseményoldala

A szeptember 17-i koncert Facebook-eseményoldala

Drum and bass ünnep Goldie-val szombaton az A38 hajón
okt. 12., 15:01
Busta Rhymes megcsinálja a hétvégédet az Open Air Rádión
szept. 23., 16:27
Link interjú Balogh Attilával, a Lazarvs basszusgitárosával
szept. 13., 13:30