A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Zságer-Varga Ákossal

- PP -
2016. május 11., 16:37

Ha objektívnek kell lenni, azt hiszem, általában objektív tudok lenni, de most nem ennek van itt az ideje, hisz 15 éves lett egyik kedvenc magyar zenekarom, a Žagar, amit május 12-én ünnepelnek a Budapest Parkban, és megrohant egy csomó személyes emlék.

ZsVÁ

Belegondolni is rossz, hogy megint eltelt 15 év, hiszen tisztán emlékszem még arra, hogy sok-sok költözéssel ezelőtt, egészen pontosan hol tartottam a Žagar, első CD-jét, a Local Broadcastot, amit rengetegszer hallgattam, és ami pont a megfelelő időben jött el ahhoz, hogy az emberek már rá tudjanak kapcsolódni, de még azt érezhessék: „ez az én zenekarom, mert még nem sokan ismerik”. Mert a – magyar szempontból – poptörténeti jelentőségű és úttörő Future Sound of Budapest válogatássorozaton megjelent előadók, Anorganik, Yonderboi, Cadik, Anima Sound System, Marcel, Peter Garam és a többiek, kellőképpen megágyaztak a Žagarnak. Azaz megágyaztak maguknak, hisz Zságer Balázs is, DJ Bootsie is, és az azóta kilépett gitáros, Kovács Andor is tagja volt Yonderboi zenekarának, akivel Balázs egy másik, Trevira Modern nevű formációt is alkotott. (A magyar elektronikus zenei szintér hőskorának egyik megkerülhetetlen kiadója az Ugar volt, ahol tényleg tobzódtak a tehetségek, többek között Žagarék, Yonder, Marcel, Deutsch Gábor, Miraque i Miro, Virgács, Amorf Ördögök, akiknek így együtt a Magyar Ugar válogatássorozat állít soha le nem bomló emléket.) Abból a szempontból szerencsés, hogy eltelt ez a 15 év, hogy rengeteg koncertélménnyel lettem gazdagabb (azt hiszem, a HS7 és Quimby mellett a Žagart láttam életemben legtöbbször), és ennyi idő alatt sem tudtam ráunni a zenekarra. Aminek a szokásos dolgok mellett – szeretnek zenélni, élvezik, amit csinálnak, újra és újra megújulnak, stb. – és nem mellékesen amellett, hogy az évek során összebarátkoztam a tagokkal, ugyanaz az oka, amiért egy Grateful Dead rajongó is el tud menni kétszázadszor kedvenc zenekara koncertjére. Nevezetesen az, hogy a Žagar olyan időtálló, és élőben folyamatzenének ható zenét játszik, ami egy külön világot von körénk, és jó esetben nem koncerten vagyunk, hanem utazáson. Amihez természetesen nagyban hozzájárul a mindig lenyűgöző műgonddal és ötletességgel összeállított vetítés is, ami Kemuri munkáját és elméjét dicséri. Emellett pedig azért nem tudtam megunni a Žagart, mert egyrészt velük a legszórakoztatóbb a városban taxizni, mindig csinálják a műsort, másrészt meg mert a maga nemében és posztján mindegyikük egy kis zseni, ami abban is megnyilatkozik, hogy ötüknek összesen legalább tizenöt zenekara van vagy volt az évek során (nyilván, hogy ne őrüljenek meg a sok zenei ötlettől, ami a fejükben van).

Május 12-én (holnap) a 15 éves Žagar mellett/előtt az Anima Sound System és Iamyank fog fellépni, úgyhogy gyakorlatilag egy nyárindító minifesztivált kapunk. És az se zavarjon senkit, hogy az idő ilyen őszies, mert egy rendes Žagar rajongónál a négy évszak közül három mindig ősz lehet.

Addig pedig még meg is nézhetjük a zenekar basszusgitárosának, Zságer-Varga Ákosnak kedvenc dalait, aki a Žagar mellett a Dirty Flow Clubban és az Éhező Apácákban játszik, és még DJ-zik is.

Mit hallgatsz most?

Egyszerre ezt a kettőt. Mármint, hogy egyszerre kell elindítani ezt a két számot.

Mi a kedvenc dalod eddig az idén?

Életed első meghatározó dala

Dal nincs, csak egész album.

Mi az, amit még soha nem hallgattál meg, de most végre rákerestél?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

 

Ákos DJ-oldala.

Szerző: - PP -