A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Link interjú Zsiráffal, a Nico Bar megalkotójával

2021. május 21., 15:51

Újabb bárral, szórakozóhellyel és kulturális térrel gazdagodott Budapest: az ember, aki mindenkit csak Zsiráfként ismer, a magyar underground élet egy legismertebb arca, az Embersport zenekar egyik frontembere, akit számos filmből is ismerhetünk (például Rocktérítő, Szezon, Kontroll) a Bem rakparton hozta létre a Nico Bart, ami a múlt héten nyitott. Őt kérdeztük kedvenc zenéiről, és persze feltettük neki az adekvát kérdést: miért pont Nico Bar?

Nico egy német énekesnő, modell és színésznő volt, akit, bár szólóban is alkotott, leginkább a világ egyik legnagyobb hatású zenekara, a Velvet Underground énekesnőjeként ismerhetünk. A poptörténet egyik legkiemelkedőbb lemezén, a Velvet Undergorund & Nico-n, olyan csodálatos és örök érvényű dalokat énekel, mint a Femme Fatale, az All Tomorrow’ Parties, az I’ll Be Your Mirror vagy a Sunday Morning. Nico többször járt Magyarországon, Pécsett és Budapesten is, és egyik alkalommal találkozott vele Zsiráf, az ember, aki nappal aludt.

„Először és egyben utoljára akkor találkoztam Nicóval, amikor 1985 tavaszán egy sajtókonferencia végén szóba elegyedtünk vele Dixie-vel (Gémes József, a magyar underground élet egyik feledhetetlen figurája), és végül Nico mondta, hogy menjünk el együtt bulizni. Felmentünk Hajnóczy Csabához (a Kontroll Csoport és a Kampec Dolores egyik alapítója), és körülzsongtuk őt. Nagyon nagy élmény volt a vele való találkozás, és mint látszik, a mai napig feledhetetlen: előtte akartam tisztelegni, amikor bárunknak a Nico nevet adtam” – meséli Zsiráf.

„Azóta sok olyan zenekarral találkoztam, amelyek felemelő dolgokat alkotnak. Ilyen például a Fran Palermo, mely együttes frontembere, Henri Gonzo jó barátom lett, és őt kértem fel, hogy segítsen ennek a bárnak az arculatát megcsinálni. Azokat a művészeket szeretném egy helyre terelni ide, a bárunkba, akikkel harminc éve egy kultúrkörben mozgunk, illetve a fiatalokat, akikkel mostanában ismerkedtem meg. Egy kultúrteret akarunk létrehozni, ahol kis színházi előadások, egyszemélyes estek, a zene, a dj-k és a képzőművészet fogja a fő hangsúlyt kapni. Kicsit úgy képzelem el helyet, mint amilyen régen az FMK volt.”

A múlt héten nyitott a kis terasszal is rendelkező Nico Bar, ahol a hétvégén a DJ-ké lesz a főszerep: ma, pénteken Galactic Jackson játszik HouseMaster D-vel (aki azért házmester, mert ő az egyik tulajdonos), szombaton pedig zenei szerkesztőnk, Doktor Pepper játszik deep house-t, akit HouseMaster D követ egy berlini techno szettel. Már 5 órától lehet tobzódni a Bem rakparton, szemben a Dunával és a Parlamenttel.

Addig pedig még megnézhetjük, hogy milyen zenéket hallgat(ott) Zsiráf régen és ma.

Kedvenc zenészeink, művészeink, barátaink osztják meg velünk kedvenc zenéiket – Zsiráf, Nico Bar

Mi a kedvenc Nico számod?

Mit hallgatsz most?

Életed első meghatározó dala?

Szerinted mit hallgatna ma Nico?

Mi az, ami nélkül nem tudsz élni?

A Nico Bar Facebook-oldala

És a hétvégi események: péntek, szombat

Májusban érkezik a Mdou Moctar eddigi legszenvedélyesebb albuma
febr. 29., 17:06