A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Lopta leghíresebb slágerét a Led Zeppelin?

2016. április 13., 19:42

Bíróság elé kell állnia a Led Zeppelin tagjainak, miután egy szerzői jogi vád szerint a világhírű Stairway to Heaven című slágerük kezdő akkordjait a The Spirit amerikai együttes 1968-as debütálóalbumáról kölcsönözték, engedély nélkül.

zeppelin1

A két hivatalos szerző, Robert Plant és Jimmy Page is bíróság elé állnak pénteken Los Angelesben, miután a bíróság a tárgyaláshoz kellőképp megalapozottnak titulálta a Stairway to Heaven című dal szerzői jogait firtató vádirat. A 1971-ben debütált sláger az együttes egyik leghíresebb szerzeménye, melynek kezdő akkordjait a vád szerint a The Spirit nevű amerikai rockformáció 1968-as albumáról csórta a Led Zeppelin.

A felperes nem más, mint a The Spirit alapító tagja, az egykori Randy Wolfe hagyatékát kezelő alapítvány: az ügyvédei szerint a 2003-ban a Grammy Hall of Fame díjával kitüntetett dal első gitárakkordjainak bontása egyértelműen a The Spirit 1968-as debütálóalbumán található instrumentális, Taurus című szerzeményből származik.

„Habár a szóban forgó, kromatikus akkordok használata általánosan elterjedt a modern könnyűzenében, a két dal közti hasonlóság meghaladja ezeket a normákat” – áll az ügyet tárgyaló Gary Klausner bíró közleményében.

https://www.youtube.com/watch?v=rYq0MTvCGzA