A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

Lorde: I’m On Fire – Bruce Springsteen-feldolgozás + Somebody Else – The 1975-feldolgozás

2017. november 9., 6:33

Ahogy a friss klipdallal jelentkező Pussy Riot-frontcsaj Nagyezsda Tolokonnyikova, úgy Lorde is épp november 7-én ünnepelte születésnapját: a 21. életévét betöltő új-zélandi dalszerző-énekesnő a hazai turnéjának aznapi nyitóállomásán egy kincskereső játékkal lepte meg rajongóit (egy helyi könyvtárban elrejtett ajándékcsomaggal, benne ingyen koncertjegyekkel), majd a másnapi fellépésén egy feldolgozással is – az elmúlt három hónapban bemutatott átiratok (Martha Wainwright: Bloody Mother Fucking Asshole, Paul Simon: Me And Julio Down By The School Yard, Phil Collins: In The Air Tonight, The 1975: Somebody Else) után most egy Bruce Springsteen-klasszikust vett műsorra.

A dolog érdekessége, hogy a veterán amerikai rocker már jóval korábban feldolgozott Lorde-tól egy dalt: Springsteen a 2014-es ausztráliai turnéjának mindegyik állomásán előadott egy-egy híres számot egy helyi sztárzenekartól (The Saints, AC/DC, Easybeats, INXS, Bee Gees), majd amikor Új-Zélandra is átment, az ottani koncertjein az ország legsikeresebb popsztárjának számító kis tinilány Royals című megaslágerét énekelte el akusztikus gitáros és szájharmonikás szólóverzióban. Ha hozzávesszük, hogy Lorde már 2015-ben is olyanokat nyilatkozott, hogy „természetesen én vagyok Bruce Springsteen legnagyobb rajongója”, igazából az a meglepő, hogy mostanáig várt, hogy valamit elénekeljen a Főnöktől (az idei Melodrama album The Louvre című dalának instrumentális zárórészébe már belopta lelasstíva az 1975-ös Born To Runból a főtémát, de hát az úgy mégsem igazi tisztelgés).

Lorde múlt éjszaka a christchurch-i koncertjén Springsteen 1984-es Born In The USA sikerlemezéről az I’m On Fire című finom kis balladát adta elő a Melodrama világturné zenei direktorának, Ray Suennek a gitárkíséretével – és további meglepetésként a feldolgozás utolsó harmadába egyik saját szerzeményének, a 400 Luxnak két versszakát is beleillesztette (az alábbi videón a feldolgozás 0:35-től, a saját dalrészlet 2:30-tól hallható).

a dal 1984-es eredetije Bruce Springsteentől, az alábbi klipben 1:10-től:

Bruce Springsteen a Royals című Lorde-sláger előadásával az aucklandi Mount Smart stadionban 2014. március 1-jén:

.
Lorde idei Melodrama albumának The Louvre című dalában Springsteen 1975-ös Born To Run főtémája 3:12-től:

.
ráadásként itt van Lorde legutóbbi feldolgozása is, a Somebody Else című The 1975-dal október 5-én az énekesnő párizsi koncertjén. . .

. . . és The 1975-féle tavalyi eredetijében, a Matty Healy vezette brit zenekar Tim Mattia által rendezett klipjében itt a 3. perctől:

.
érdekességként a legutóbbi The 1975-felvétel is épp egy feldolgozás volt, a By Your Side című 2000-es Sade-dalból, a háború sújtotta térségek gyermekeit támogató War Child alapítvány javára rögzített jótékonysági kislemezen:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39