A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

M.I.A.: Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Border (kisfilm egy új dallal)

2015. július 13., 20:37

Bármilyen hihetetlen, a modern pop egyik legizgalmasabb figurája, a tamil tigrislány M.I.A. ezen a héten ünnepli 40. születésnapját, de előtte még mi kapunk tőle ajándékot. A Srí Lanka-i származású, londoni születésű rapper-énekesnő – akit a nagyközönség leginkább a Clash-hangmintaalapra épített Paper Planes című 2007-es világslágeréről és Madonna 2012-es Super Bowl-fellépésének vendégeként bemutatott középső ujjáról ismer – a mai napon állt elő új audiovizuális projektjével, melyben egy új dalt is hallhatunk.

A politikai aktivistaként is jelentős Mathangi Arulpragasam az elmúlt egy évtizedben négy izgalmas stúdióalbummal jelentkezett (Arular – 2005, Kala – 2007, Maya – 2010, Matangi – 2013), de mielőtt az ötödik megérkezne, itt a művésznő által Nyugat-Afrikában és Indiában forgatott Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Border kisfilm, melyben a 2013-as lemezről ismert Warriors előtt egy Swords (Kardok) című vadonatúj szerzeményt is hallhatunk, miközben a videóban lányok suhogtatják kardjukat és botjaikat. A metadatát asszociáló Matahdatah egyben a közelgő ötödik M.I.A.-album címe is, a Scroll 01 sorszámozás pedig azt jelzi, hogy ezt a Broader Than A Border (Szélesebb, mint egy határ) alcímű első részt további hasonló blokkok követik még új zenékkel és videókkal, mígnem a teljes audiovizuális album össze nem áll belőlük.

az Apple Music oldalán bemutatott kisfilm itt látható:

borítóképek a friss kiadványhoz:

mia-scroll1

mia-advi2

.
egy friss kollaboráció a francia producer Surkinnal, aki június közepén adta ki Gener8ion nevű projektjének The New International Sound Pt. II. című EP-jét, melynek M.I.A. által énekelt címadó dalához a Shaolin Tagou kínai harcművészeti iskola több ezer diákjával forgattak videót:

.
az énekesnő két tavasszal közzétett demófelvétele, a CanSeeCanDo márciusból és a Platforms májusból:

.
az új Matahdatah Scroll 01 Broader Than A Border kisfilmbe átkerült Warriors című számot is tartalmazó legutóbbi M.I.A.-album, a 2013-as Matangi itt végighallgatható:

01. Karmageddon
02. MATANGI
03. Only 1 U
04. Warriors
05. Come Walk With Me
06. aTENTion
07. Exodus
08. Bad Girls
09. Boom Skit
10. Double Bubble Trouble
11. Y.A.L.A
12. Bring The Noize
13. Lights
14. Know It Ain’t Right
15. Sexodus

a Matangi albumra is felkerült 2012-es M.I.A.-kislemezdalnak, a Bad Girlsnek a híres autós klipje Romain Gavras rendezésében:

a bevezetőben említett 2007-es Paper Planes slágerdal, mely a Clash 1982-es Straight To Hell című számának hangmintájára épül:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39