A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

M.I.A.: Reload – másfél évtizedes klipdal az Elastica frontcsajával

2018. december 14., 19:03

A Srí Lanka-i származású brit rapper-énekesnő M.I.A. (született: Mathangi Arulpragasam, 1975) a legutóbbi – és fenyegetése szerint legutolsó – albuma, a 2016-os AIM után még 2017-ben is közzétett pár számot (P.O.W.A., Goals), az idei szenzációja pedig a hét év után elkészült MATANGI / MAYA / M.I.A. dokumentumfilm volt, melynek stáblistája alatt egy Reload című kiadatlan számot is hallhattunk tőle. A másfél évtizeddel ezelőttről való dalt korabeli mentorával, az Elastica magyar származású gitáros-énekesnőjével, Justine Frischmann-nel írta, és a klipet is együtt rendezték hozzá.

A remek dokumentumfilmet maga M.I.A. is csak a januári Sundance-fesztiválpremieren látta először, mivel vízumproblémái miatt nem tudott ott lenni a film New York-i vágásánál egykori művészeti főiskolás haverja, Steven Loveridge rendező mellett, akinek a film elkészítéséhez szabad kezet adott – meg rengeteg személyes anyagot is, köztük mindenféle video- és hangfelvételeket. Köztük volt a Reload című kiadatlan száma is, melyet a legelső kislemezdalához, a 2003-as Galanghoz című hasonlóan még Justine Frischmann-nel írt – és a ma közzétett táncos klipet is együtt rendezték hozzá még annak idején. FRISSÍTÉS: a sajtóanyag szerint egy 2004-es videóról van szó!

.
a szintén Justine Frischmann-nel írt korabeli első M.I.A.-sláger, a Galang, melyhez 2004-ben Ruben Fleischer rendezett klipet:

.
a dokumentumfilm még 2013-ban kiszivárgott beharangozója. . .

. . .és idei hivatalos előzetese:

.
Steve Loveridge rendező és M.I.A. a filmjükről beszélgetnek:

.
mutatóba itt az Elastica 2000-es Mad Dog klipje, melyet M.I.A. rendezett, mielőtt még maga is zenei karrierbe kezdett volna:

a 2000-es The Menace című második (és egyben utolsó) Elastica-albumhoz és annak kislemezeihez M.I.A. által tervezett borítók:

A színész-énekesnő Suki Waterhouse friss Local Natives- és Belle And Sebastian-kollaborációi
aug. 5., 17:23
Crime & The City Solution: Peace In My Time – klip az új The Killer album és a budapesti koncert elé
júl. 31., 23:17
Mitski: Bug Like An Angel – klipdal az új The Land Is Inhospitable, And So Are We albumról
júl. 26., 18:00
The Kills: New York / LA Hex – új klipdalok hét év után Alison Mosshart és Jamie Hince duójától
júl. 25., 19:39