A fesztivál rádió.
Egész évben zene.

 

Open Air Rádió

M83: Oceans Niagara – klipdal az új Fantasy album és a Sziget-fellépés elé

2023. január 10., 19:51

Az 1980-as születésű francia multiinstrumentalista-producer-énekes Anthony Gonzalez az M83 projekjével 2016 után 2023-ban is visszatér a Sziget Fesztiválra, és ahogy annak idején a Junk album anyagával érkezett, úgy most is hoz egy friss sorlemezt. A köztes időben kiadott egy instrumentális anyagot a 2007-es Digital Shades Vol. 1 folytatásaként (DSVII), bemutatott pótlólagosan egy videót a 2011-es Hurry Up, We’re Dreaming sikerlemez egyik számához (My Tears Are Becoming A See), továbbá készített egy újabb soundtrack albumot bátyjának, Yann Gonzalez filmrendezőnek (Knife+Heart). Most viszont Yann is forgatott egy M83-klipet öccsének, életében először – a Fantasy című új nagylemez beharangozó dalához.

A 2023. március 17-re bejelentett Fantasy albumot Anthony a 2005-ben megjelent Before The Dawn Heals Us című harmadik M83-sorlemezhez hasonlítja: „Azt akartam, hogy ez az album nagyon hatásos legyen élőben. Az ötlet az volt, hogy valami olyasmivel térjek vissza, ami közelebb áll a Before The Dawn Heals Us energiájához. A gitárok és szintetizátorok kombinációja mindig benne van a zenémben, de talán jobban érvényesül ezen az új lemezen, mint az előzőeken. . . Szövegileg és vokálisan jobban jelen akartam lenni, még ha ez eleinte ijesztőnek is tűnt. Azt gondoltam, ha ezt elérem, akkor ez az album személyesebb lesz, mint a korábbiak.”

Az új lemez ismét Justin Meldal-Johnsen hangmérnök-producerrel készült (aki az előző évtized M83-anyagai mellett Beckkel, a Nine Inch Nailsszel, a Paramore-ral és a Wolf Alice-szel is dolgozott), de besegített rajta az élő felállás billentyűs-szaxofonosa, Joe Berry és a már említett Yann Gonzalez is, aki korábbi M83-albumokon is feltűnt egy-egy dal szövegíró-társszerzőjeként, most viszont egy klipet is rendezett az Oceans Niagara című beharangozó felvételhez, ami öccse szerint olyan, mint egy Neu!-szám!

Beyond adventure
Beyond adventure
Beyond adventure
Beyond adventure

.
az album borítója és számlistája:

M83: Fantasy (2023)

Water Deep
Oceans Niagara
Amnesia
Us And The Rest
Earth To Sea
Radar, Far, Gone
Deceiver
Fantasy
Laura
Sunny Boy
Kool Nuit
Sunny Boy Part 2
Dismemberment Bureau

.
Yann Gonzalez legutóbbi rendezése a brit The xx trió basszista-énekesének, Oliver Simnek készített és tavaly májusban a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon bemutatott Hideous című 22 perces queer horror rövidfilm volt. . .

. . . mely a szeptemberben megjelent azonos című  Oliver Sim-szólóalbum Hideous és Fruit klipjeinek képanyagát is tartalmazza:

Hideous (feat. Jimmy Somerville)
Romance With A Memory
Sensitive Child
Never Here
Unreliable Narrator
Saccharine
Confident Man
GMT
Fruit
Run The Credits

The Damned: The Invisible Man – klipdal a Darkadelic album és a budapesti koncert elé
febr. 3., 23:52
Gruff Rhys: The Almond And The Seahorse – dalok Charlotte Gainsbourg és Rebel Wilson filmjéhez
jan. 27., 23:59
Fever Ray: Kandy – a svéd The Knife duó testvérpárja újra közös klipben
jan. 25., 17:26
The National: Tropic Morning News – az új First Two Pages Of Frankenstein albumról
jan. 18., 18:30